Kurti upozorio opoziciju: Osmani za predsjednicu ili novi izbori

Opozicija traži povlačenje prijedloga izmjena Izbornog zakona Kosova i prijeti da neće podržati izbor Vjose Osmani za predsjednicu Kosova.

Albin Kurti je upozorio opoziciju da će na novim izborima njegov pokret osvojiti više od 500.000 glasova (Reuters)
Albin Kurti je upozorio opoziciju da će na novim izborima njegov pokret osvojiti više od 500.000 glasova (Reuters)

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer Kosova Albin Kurti upozorio je u subotu parlamentarne stranke da imaju izbor da glasaju za Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova ili će na novim izborima njegov pokret osvojiti više od 500.000 glasova.

Na Facebooku je naveo da je nacrt izmjene i dopune Izbornog zakona, koji u petak navečer nije usvojen u Skupštini Kosova, usmjeren na garantiranje glasačkog prava “svim građanima Kosova“, a reakciju opozicije nazvao je “histeričnom panikom”.

Kurti je izrazio uvjerenje da će izmjene i dopune Izbornog zakona biti usvojene u redovnoj proceduri i ocijenio je da je nacrt zakona prioritet, prenosi Tanjug.

Sporenja oko izmjene Izbornog zakona

Prijedlog Samoopredjeljenja o izmjeni Izbornog zakona, osim što omogućava glasačima iz dijaspore da glasaju u diplomatskim predstavništvima Kosova u zemljama u kojima žive, također omogućava premijeru Kurtiju da bude nosilac liste Samoopredjeljenja ukoliko dođe do novih izbora, nije usvojen u Skupštini.

Opozicija je zatražila od Kurtija da Vlada povuče prijedlog izmjene Izbornog zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsjednicu Kosova, što neminovno vodi u nove parlamentarne izbore

Sada će biti potrebno još jedno zasjedanje Skupštine kako bi se ovaj nacrt zakona stavio na dnevni red.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je u subotu da parlament najkasnije do 5. aprila treba početi izbor predsjednika Kosova, jer bi se u suprotnom moralo ići na nove izbore.

Konjufca je saopćio da je razgovarao s Kurtijem i Osmani i dodao da predsjednik Kosova treba biti izabran 30 dana prije isteka mandata aktuelnog predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazeta Exspress.

Mandat predsjednika ističe 5. maja

“Budući da sadasnji mandat predsjednika ističe 5. maja 2021. godine, smatram da je posljednji datum da Skupstina počne proces izbora predsjednika 5. aprila”, kazao je on.

Konjufca je ocijenio da bi novi izlazak na izbore stvorio ustavnu neizvjesnost, a da je Kosovu potrebna politička i institucionalna stabilnost i “demokratsko upravljanje zasnovano na izbornoj volji građana“, prenosi Kosovo Online.

Također je pozvao na dijalog skupštinsku većinu i opoziciju u provođenju izbornih reformi i apelirao na opoziciju da ne bojkotira izbor za predsjednika kako građani Kosova ne bi ponovo morali izaći na birališta.

Prenio je da su mu Kurti i Osmani obećali da će sve vezano za Izborni zakon biti dio budućeg procesa dijaloga između većine i opozicije i da će zajedno biti završena izborna reforma.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO