Osmani: Srbija izvor svih destabilizirajućih ideja

Svi ‘non-paperi’ koji imaju destabilizirajuće ideje za našu regiju imaju samo jedan izvor: Srbiju, tvrdi predsjednica Kosova.

Vjerujemo u svoje saveznike, ali prije svega, vjerujemo u sebe, poručila je Vjosa Osmani (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su svi “non-paperi” i ideje koje su u njima predstavljene destabilizirajuće za regiju, a da im je izvor u Srbiji.

“Svi oni ‘non-paperi’ koji imaju destabilizirajuće ideje za našu regiju imaju samo jedan izvor: Srbiju. Pažljivo čitanje ovih ‘non-papera’ i predstavljenih ideja (kao što su promjena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila) jasno pokazuje ko je pravio nacrt ovih dokumenata”, napisala je ona na Facebooku, prenosi Tanjug.

Dodala je da je to stara strategija Srbije, koja se sada ponavlja kako bi postala dio dnevne debate, “a zatim i dijaloga”.

‘Ne upadajmo u zamku’

“Ovo je opasan i destabilizirajući zahtjev. Zato ne upadajmo u zamku. Vjerujemo u svoje saveznike, ali prije svega, vjerujemo u sebe”, istakla je Osmani, ukazavši i na izvjesnu povezanost Rusije u ovom slučaju.

Rekla je kako se “sjećamo naših najdražih čiju sudbinu još ne znamo”.

“Dok se naš bol za njima nastavlja, odgovor o sudbini nestalih nalazi se u Srbiji. Nikakav ‘non-paper’, ne može promijeniti naše prioritete, pa čak ni naše pravo na zahtjeve u odnosu na Srbiju. Rasvjetljavanje sudbine nestalih, pravda i ratna odšteta”, napisala je Osmani na Facebooku, prenosi Kosovo Online.

Izvor: Agencije