Ambasador SAD-a: Pričama o ratu političari u BiH bježe od lične odgovornosti

Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i iskorjenjivanjem korupcije, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći ličnu odgovornost, naveo je Eric Nelson.

Poticanje rasprava o ratu, napisao je Nelson, služi samo interesima političkih lidera koji parazitiraju na sistemu na kojem se bogate, a sve na štetu građana (EPA)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson optužio je vodeće bh. političare da poticanjem rasprava o podjelama, ratu i širenjem mržnje nastoje odvratiti pažnju od svoje odgovornosti za katastrofalno stanje u državi.

U tekstu objavljenom na blogu Ambasade SAD-a u BiH Nelson je, bez pretjerane diplomatske distance, napisao kako je ponašanje domaćih političara, koji su u proteklim sedmicama sve svoje snage usmjerili na rasprave o tome može li se zemlja “mirno razdvojiti” i hoće li u njoj biti rata, samo manevar čiji je cilj prikriti stvarne probleme koje BiH ima, prenosi Hina.

“Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminiranjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći ličnu odgovornost. Čine to na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti”, napisao je.

‘Parazitiraju na sistemu na kojem se bogate’

Pojasnio je kako pritom misli prije svega na pozive na otcjepljenje i na retrogradni povratak na “Izvorni Dayton”, što je omiljena teza vlasti u Republici Srpskoj, ali i na dovođenje u pitanje biti Dejtonskog sporazuma kojim je zagarantirano postojanje dva entiteta, što se povremeno problematizira iz Federacije BiH.

Poticanje takvih rasprava, napisao je Nelson, služi samo interesima političkih lidera koji parazitiraju na sistemu na kojem se bogate, a sve na štetu građana.

“Na stolu su sankcije zbog destabiliziranja Djetonskog sporazuma i korupcije. Još strožije sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima”, poručio je Nelson. On je aludirao na činjenicu da je SAD ranije uveo sankcije sadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog njegove secesionističke retorike, ali i njegovom bliskom saradniku Nikoli Špiriću, za kojega je Washington procijenio kako je umiješan u “ozbiljnu korupciju”.

Svaka konvertibilna marka koja završi u džepu političara je marka koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili platu građana BiH, podsjetio je Nelson istaknuvši kako je to postalo potpuno jasno tokom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju sarađivati.

Ograničene ustavne promjene

Prije nego je blog objavljen, Ambasada SAD-a u Sarajevu je potvrdila kako je savjetnik u State Departmentu Derek Chollet o stanju u BiH telefonski razgovarao s lokalnim političarima.

“Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, ono je što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast”, bila je poruka američkog diplomate političarima u BiH, kako se navodi u saopćenju.

Uz to što je pozvao na suzdržavanje od retorike koja potiče podjele, Chollet je pozvao i na provedbu reformi izbornog zakona do kraja ove godine, uključujući ograničenu ustavnu promjenu u vezi s provedbom presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda BiH, te opće reforme u vezi s jačanjem integriteta izbornog procesa.

Izvor: Agencije