Svjetska banka: Balkan izlazi iz recesije, rast od četiri posto

Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju do kraja 2021. godine očekuje postepeni oporavak od šoka koji je donijela pandemija korona virusa.

Pandemija je zaustavila desetljeća napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana (Armin Durgut / PIXSELL)

Države Zapadnog Balkana, koje su se suočile sa snažnom recesijom zbog pandemije korona virusa, do kraja ove godine mogu očekivati postepeni oporavak i ekonomski rast iznad četiri posto, nova je procjena Svjetske banke (WB) objavljena u utorak.

Kako se navodi u analizi, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju do kraja 2021. godine očekuje postepeni oporavak od šoka koji je donijela pandemija i koji je tokom prošle godine prouzrokovao ekonomski pad od 3,4 posto, prenosi Hina.

Do kraja ove godine projiciran je ekonomski rast od 4,4 posto, no nakon toga se očekuje njegovo ponovno usporavanje na 3,7 posto u 2022. i 2023. godine, i to zbog činjenice da će produžene posljedice pandemije i dalje utjecati na manje investicije i zaposlenost u regiji.

Pozitivni trendovi u regiji

“Opazili smo neke pozitivne trendove u regiji, potaknute brzim djelovanjem mnogih zemalja na ublažavanje najtežih posljedica pandemije, no njene posljedice po zdravlje kao i ekonomska devastacija i dalje će se osjećati”, izjavila je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Dodala je kako je, uz nastavak mjera za suzbijanje pandemije poput vakcinisanja, nužno poduzeti i dodatne napore kako bi se osnažile politike koje vode ekonomskom rastu.

Svjetska banka podsjeća kako je pandemija zaustavila desetljeća napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama Zapadnog Balkana, a tržišta rada do sada su nadoknadila tek polovicu gubitaka izazvanih pandemijom, ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravši mnoge da potpuno napuste tržište rada.

Unatoč činjenici da se stopa nezaposlenosti prije pandemije smanjila sa 13,5 posto u 2019. na 12,6 posto u 2020. godini, ukupni gubitak radnih mjesta na Zapadnom Balkanu dosegnuo je gotovo 70.000 do kraja prošle godine.

Pritom je posebno zabrinjavajuća činjenica da je stopa nezaposlenosti među mladima sada 33,6 posto.

Izvor: Agencije