State Department objavio posebno saopćenje o Zapadnom Balkanu

Nedavna neopravdana nagađanja o promjeni granica na Balkanu po etničkoj crti riskiraju poticanje nestabilnosti u regiji, saopćio je State Department.

Washington navodi da je predan pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva [State Department]

Sjedinjene Američke Države u posebnom priopćenju su potvrdile da su predane pružanju potpore zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama, javio je Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić.

„Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi – kao i na promicanju neovisnih medija i  odlučnog građanskog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regije i unaprijediti dugotrajni cilj cijele Evrope, slobodne i u miru“, navodi se.

U priopćenju se navodi i to da je Washington predan pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prisili diverzifikacijom i razvojem čiste energije te suzbiju korupciju i organizirani kriminal.

„Također želimo pomoći regiji da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od kineske štetne prakse“.

„Uz naše snažne ekonomske veze s regijom, Sjedinjene Američke Države cijene svoja partnerstva u obrambenom i sigurnosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Namjeravamo tu suradnju dodatno poboljšati zajedničkom obukom, vježbama, raspoređivanjem i nabavom. Pozdravljamo napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo podržavati otvaranje pristupnih pregovora s obje zemlje u lipnju“.

Srbija, Kosovo, BiH

Sjedinjene Američke Države spremne su, navodi se dalje u priopćenju, podržati rad na sveobuhvatnom, obvezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usredotočenom na uzajamno priznavanje, koji za SAD postavlja temelje trajne suradnje i prosperiteta.

Washington podržava taj dijalog uz potporu EU-a i potiče obje strane da se ponovno uključe u ovaj proces s osjećajem hitnosti za rješavanje tehničkih i političkih pitanja.

„Surađivat ćemo sa Srbijom i Kosovom na provedbi njihovih obveza iz Washingtona podržavajući cilj pune normalizacije“.

U priopćenju se navodi da Sjedinjene Američke Države rade s međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme.

Ured visokog predstavnika (OHR), koji je osnovan prije 25 godina, na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma, značajno je pridonio miru i stabilnosti. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u unapređivanju programa 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.

“Kao što smo vidjeli, nedavna neopravdana nagađanja o promjeni granica na Balkanu po etničkoj crti riskiraju poticanje nestabilnosti u regiji i evociraju sjećanja na prošle napetosti. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se temeljiti na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokraciji i poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda”, zaključuje se u poruci State Departmenta.

Izvor: Al Jazeera