Komšić tvrdi da se BiH nalazi u Akcionom programu NATO-a

Ovo je politička pobjeda BiH i njenih građana; sada su pred nama reforme, koje zemlja mora ispunjavati kako bi postala punopravna članica ovog saveza, kaže član bh. Predsjedništva.

Posljednja članica koja je pridružila Alijansi u martu prošle godine je Sjeverna Makedonija (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrdio je autentičnost objavljenog dokumenta iz sjedišta NATO-a da je Bosna i Hercegovine slanjem u Brisel Programa reformi zapravo poslala Godišnji nacionalni plan (ANP) i da se nalazi u Akcionom programu za članstvo u taj vojni savez (MAP).

“Ovo je politička pobjeda svih nas, Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Sada su pred nama reforme, koje naša zemlja mora ispunjavati kako bi postala punopravna članica ovog saveza“, rekao je on za Federalnu televiziju, prenosi Fena.

Program reformi upućen u Brisel

Komšić je dodao da je to bilo jasno od samog početka, ali da je ovaj dokument najbolja potvrda onoga o čemu se govorilo.

Zemlje koje izraze interes za članstvo u zapadnovojni savez imaju obavezu godišnje slati program reformi, prema kojem domaće zakonodavstvo prilagođavaju NATO standardima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je krajem februara drugi Program reformi i poslalo ga u sjedište NATO-a u Briselu, nakon sedmica političkih previranja unutar Bosne i Hercegovine.

Dok političke partije iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zagovaraju članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, političke partije iz bh. entiteta Republika Srpska zagovaraju vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, svaka odluka na nivou države mora biti donesena uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

BiH, Srbija i Kosovo nisu u NATO-u

Oprečne reakcije u Bosni i Hercegovini izazvala je vijest da je Vijeće ministra, uz osvajanje Programa reformi, promijenilo i naziv državne komisije – od prvobitnog Komisija za integraciju Bosne i Hercegovine u NATO, u sadašnji Komisija za saradnju s NATO-om.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo tri su od sedam zemalja nastalih raspadom Jugoslavije koje nisu pristupile NATO savezu.

Posljednja članica koja je pridružila Alijansi u martu prošle godine je Sjeverna Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije