Crna Gora: Sputnjik V stiže naredne sedmice

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine.

Isporuka vakcina kasni iz tehničkih razloga (EPA)

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice, izjavio je za Vijesti član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević.

On je rekao da će u kontingentu biti vjerovatno 20.000 ili 30.000 doza, prenosi Tanjug.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine, a Boljević je objasnio da isporuka kasni iz tehničkih razloga.

Govoreći o početku proizvodnje Sputnjika V u Srbiji, Boljević je rekao da bi bilo mnogo pametnije u narednom periodu nabavljati vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine “Torlak” i da će u tom slučaju i cijena biti niža.

Boljević je rekao i da potvrda o imunizaciji ruskom vakcinom Sputnjik V ne bi trebalo da bude prepreka za putovanje u zemlje Evropske unije. Istakao je da je vakcina registrovana u Mađarskoj i da je Ruski fond za direktne investicije, proizvodač Sputnjik V, u ozbiljnim pregovorima sa Njemačkom. Pojasnio je da se planira proizvodnja vakcine i u Italiji.

Masovna vakcinacija još nije počela

Boljević je dodao da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela jer kasni isporuka kontingenta kineskih vakcina. Iz kineske ambasade i Ministarstva zdravlja saopšteno je da će naredne sedmice, odnosno do kraja mjeseca, stići kontingent od preko 200.000 Sinopfarm vakcine i da će masovna vakcinacija početi nekoliko dana nakon datuma isporuke.

Nadležni su prošle sedmice poručili da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju i da će se vakcinacija obavljati na 138 punktova, u dvije smjene. Pojasnili su da je spremno i 10 mobilnih timova, koji će pomagati zdravstvenom kadru u opštinama gdje za to bude postojala potreba, navode Vijesti.

Izvor: Agencije