Crna Gora: Sputnjik V stiže naredne sedmice

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine.

Isporuka vakcina kasni iz tehničkih razloga (EPA)
Isporuka vakcina kasni iz tehničkih razloga (EPA)

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice, izjavio je za Vijesti član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević.

On je rekao da će u kontingentu biti vjerovatno 20.000 ili 30.000 doza, prenosi Tanjug.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine, a Boljević je objasnio da isporuka kasni iz tehničkih razloga.

Govoreći o početku proizvodnje Sputnjika V u Srbiji, Boljević je rekao da bi bilo mnogo pametnije u narednom periodu nabavljati vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine “Torlak” i da će u tom slučaju i cijena biti niža.

Boljević je rekao i da potvrda o imunizaciji ruskom vakcinom Sputnjik V ne bi trebalo da bude prepreka za putovanje u zemlje Evropske unije. Istakao je da je vakcina registrovana u Mađarskoj i da je Ruski fond za direktne investicije, proizvodač Sputnjik V, u ozbiljnim pregovorima sa Njemačkom. Pojasnio je da se planira proizvodnja vakcine i u Italiji.

Masovna vakcinacija još nije počela

Boljević je dodao da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što se tokom posjete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela jer kasni isporuka kontingenta kineskih vakcina. Iz kineske ambasade i Ministarstva zdravlja saopšteno je da će naredne sedmice, odnosno do kraja mjeseca, stići kontingent od preko 200.000 Sinopfarm vakcine i da će masovna vakcinacija početi nekoliko dana nakon datuma isporuke.

Nadležni su prošle sedmice poručili da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju i da će se vakcinacija obavljati na 138 punktova, u dvije smjene. Pojasnili su da je spremno i 10 mobilnih timova, koji će pomagati zdravstvenom kadru u opštinama gdje za to bude postojala potreba, navode Vijesti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO