Nova hapšenja u slučaju Memić

Dženan Memić teško je povrijeđen na Ilidži 8. februara 2016. godine, a zbog težine povreda je preminuo u bolnici u Sarajevu.

Nerazjašnjena smrt Dženana Memića u Sarajevu, kao i ona Davida Dragičevića u Banjoj Luci potaknula je velike proteste u Bosni i Hercegovoini (Armin Durgut / PIXSELL)
Nerazjašnjena smrt Dženana Memića u Sarajevu, kao i ona Davida Dragičevića u Banjoj Luci potaknula je velike proteste u Bosni i Hercegovoini (Armin Durgut / PIXSELL)

Još jedna osoba je lišena slobode u okviru istrage o stradanja Dženana Memića, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda BiH, saopćilo je državnog tužilaštvo u četvrtak.

Istraga u ovom predmetu je proširena, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dženan Memić teško je povrijeđen na Ilidži 8. februara 2016. godine, a zbog težine povreda kasnije je preminuo u bolnici u Sarajevu.

Policajci koji su obavili uviđaj tvrdili su kako ga je povrijedio kombi, koji ga je udario dok je šetao s djevojkom u Velikoj aleji, a takav zaključak preuzelo je i kantonalno Tužilaštvo, koje je zbog toga podiglo optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio ih je krivice, nakon što je utvrdio da optužnica ne sadrži uvjerljive dokaze za tu tezu.

Tužilaštvo se žalilo, pa je Vrhovni sud entiteta Federacija Bosne i Hercegovine predmet vratio na ponovno suđenje istom kantonalnom sudu a taj postupak je još u toku.

Porodica tvrdi da vlast skriva dokaze

Članovi porodice Memić pet godine tvrde da su policija i tužilaštvo činili sve ne bi li prikrili ko je odgovoran za smrt mladića.

Uvjereni su kako je Dženan Memić ubijen te su konstantno tražili da se ispita odgovornost koju, po njihovom sudu, zbog pogrešnog usmjeravanja istrage, snosi nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica, a sada sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić.

Početkom godine zbog sumnje za pomoć počinitelju nakon smrti mladića Dženana uhapšeni su Zijad Mutap, otac djevojke koja kobne večeri bila u društvu sa Dženanom i Hasan Dupovac, bivši načelnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za saobraćajne istrage.

Nerazjašnjena smrt Dženana Memića, kao i ona Davida Dragičevića u Banjoj Luci u martu 2018. glodine, potaknula je velike proteste u Bosni i Hercegovoini, ali i pod znak pitanja doveli nepristrasnost pravosuđa u ovoj zemlji.

Izvor: Agencije

Povezane

U Sarajevu su pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu pretresli prostorije Hitne pomoći u okviru istrage u slučaju Dženana Memića, koji je prije pet godina stradao pod još nerazjašnjenim okol

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO