Predrag Kon: Realno je da Srbija do ljeta postigne kolektivni imunitet

Srbija ima porast obuhvata vakcinacijom i pad novooboljelih, izjavio epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon.

Kon je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru (Al Jazeera)
Kon je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru (Al Jazeera)

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je jutros da je u toku faza popuštanja mjera i da to ne može da se izbjegne, ali iznio je svoje lično mišljenje da na sutrašnjoj sjednici Kriznog štaba mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o mjerama za predstojeće praznike, Kon je na TV Prva rekao da smatra da ne treba uvoditi nove mjere, već da je potrebno poštovati mjere koje su na snazi. Istovremeno je istakao da je još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.

Kon je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru.

Porast obuhvata vakcinacijom

Ukazao je da Srbija ima porast obuhvata vakcinacijom i pad novooboljelih, da je zaista u samom vrhu kada je reč o vakcinaciji, a to znači da se ubrzano povećava kolektivni imunitet.

Kon je naglasio da nije ista situacija u svim dijelovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim dijelovima zemlje i dalje u porastu broj oboljelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

Na pitanje da li je realno da na ljeto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO