Nakon izjava Izetbegovića o ratu: ‘Ničija majka zbog mene neće zaplakati’

Izjava predsjednika SDA da je spreman stati pred ljude u slučaju rata, izazvala je mnogo reakcija, od ismijavanja do osuda.

Bakir Izetbegović je Rekao i to da bi 'radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH' (Armin Durgut / PIXSELL)

Izjava predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da bi u slučaju novog ratnog sukoba bio “spreman  stati pred ljude“, izazvala je veliki broj reakcija na portalima i društvenim mrežama.

Izetbegović je, govoreći o non-paperu i planovima o navodnoj podjeli Bosne i Hercegovine, koji je podigao dosta prašine u regiji, istakao da ne može reći da „neće biti rata“.

„Mom ocu su prebacivali kad je rekao ‘mirno spavajte, neće biti rata’. Onda je bilo rata“, rekao je Izetbegović u intervjuu za O kanal.

„Ja to izgovoriti neću. To ne ovisi samo o Aliji (Izetbegoviću) ni Bakiru““, dodao je.

Rekao je i da bi „radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH“.

‘Metak samo onome ko mi da pušku’

Izetbegovićeve riječi izazvale su gomile komentara na portalima, od ismijavanja, pa do konstatacija da „naša djeca neće ginuti“.

„Ničija majka zbog mene nije zaplakala, niti će. Od mene može metak dobiti samo onaj ko mi pušku uvali. Svako dobro, Bosno i Hercegovino“, jedan je od komentara koji je osvanuo na portalu Klix.ba.

„Barem je sad jasno da je sve ovo predizborna propaganda, kao i pred svake izbore. A, što se tiče stajanja pred narod, pokazao si se u prošlom ratu“, konstatovao je drugi.

Mnogi su mišljenja da se upravo ovakvim izjavama prikrivaju stvarni problemi u BiH – zakašnjela vakcinacija, ekonomija…

„Nema vakcina, respiratori, nema povećanja penzija, sve više nezaposlenih, svaki dan najmanje 80 ljudi umre od korone, slučaj Memić… Trebala je priča o ratu i podjelama da bi se ostalo na vlasti i sve ovo gurnulo u stranu. Blago svima nama, sva tri naroda i ostali, ko nas predstavlja“, stoji u jednom komentaru.

‘Sakriti lopovluke i malverzacije’

„Sve je ovo školski primjer. Sve strane će probati na kraju i tu varijantu samo da sakriju svoje lopovluke i malverzacije“, mišljenje je jednog od čitalaca.

Jedan od njih podsjetio je i na učestale izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji često poziva na mir.

„Sinoć kaže hajdemo gratiti i ekonomiju razvijati, a ovi naši se samo za rat hvataju“, napisao je.

Mnogo je i onih koji su osudili termin “genocidaši”, koji je upotrijebio Izetbegović.

U komentaru jednog od čitalaca, možda je sadržana i najbolja poruka na sve.

„Mene je sramota kada vidim šta naš narod čita u 21. vijeku, 30 godina poslije rata“, napisao je izvjesni čitalac.

 

Izvor: Al Jazeera