Modul Memorije: Online izložba fotografija ‘Izbjeći rat’

Rad ‘Izbjeći rat’ Luigija Ottanija i Roberte Biagiarelli pokazuje balkansku rutu migranata koji na svom putu pokušavaju preći i grčko-makedonsku granicu.

Na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS emitovana je prva ovogodišnja online izložba fotografija u okviru Modula Memorije 2021.

U pitanju je rad pod nazivom Izbjeći rat fotografa Luigija Ottanija i umjetnice Roberte Biagiarelli, koja govori tekst koji je napisao poznati italijanski novinar Paolo Rumiz, navedeno je u saopćenju Festivala MESS.

Izbjeći rat je serija fotografija iz 2015. godine koja pokazuje kako izgleda balkanska ruta migranata koji na svom putu pokušavaju preći i grčko-makedonsku granicu.

Luigi Ottani, jedan od najpoznatijih italijanskih fotoreportera, i Roberta Biagiarelli, multidisciplinarna umjetnica čija veza sa BiH traje već decenijama, stvorili su intenzivnu priču nastalu na jednom dijelu izbjegličkog puta. Radi se o dragocjenom dokumentu koji za ideju ima pokrenuti konstruktivni dijalog o migracijama i granicama, a sa ciljem uspostavljanja slike neopterećene stereotipima i senzacionalizmom.

“Godine 2015. spas u bijegu od ratova u Evropi su pokušali pronaći žene, muškarci, maloljetnici, te cijele porodice koje su napustile svoje domove u pokušaju da spese svoje živote. Milioni izbjeglica nastoje pronaći svoje utočište u Evropi, ali ona ih dočekuje nespremna, podijeljena, nesposobna, rastrgana divljom sebičnošću i interesima. Njen odgovor je bodljikava žica, zatvaranje kopnenih granica i politika odbijanja. Jedno od simboličnih mjesta ovog egzodusa na balkanskoj ruti bila je i još uvijek je grčko-makedonska granica, tačnije gradovi Idomeni (Grčka) i Đevđelija (Makedonija) udaljeni nešto više od kilometra”, rekli su o ovoj izložbi Luigi Ottani i Roberta Biagiarelli.

Ko su Luigi Ottani i Roberta Biagiarelli?

Luigi Ottani, fotograf i publicist, rođen u Modeni 1965, posebno je posvećen “uličnoj fotografiji” i društvenim reportažama. Od 2000. godine do danas objavio je tridesetak fotografskih izdanja i autor je brojnih izložbi i instalacija. Među njegovim najpoznatijim reportažnim radovima su: priča o Sahelu u Eritreji, život u izbjegličkim kampovima Saharawi, poslijeratno razdoblje u Bosni, pošast dječje prostitucije u Kambodži, Šri Lanka pogođena tsunamijem, život u “mrtvoj zoni” u Černobilu, teška stvarnost talijanskih urbanih četvrti, etničke manjine kineskog Hunana, sjećanje na Beslan u Sjevernoj Osetiji, potres u Emiliji… Luigi Ottani jedan je od najpoznatijih italijanskih fotoreportera.

Roberta Biagiarelli, poznata italijanska glumica i multidisciplinarna umjetnica svoju karijeru započela je 1985. Godine 2002. je osnovala udruženje za kulturu “Babelia & C.” – u sklopu kojeg je realizovala brojne projekte. Svojom monodramom A come Srebrenica privukla je mnogo pažnje u Italiji. Predstava koja živi više od 20 godina i koja ima status kultne evropske predstave imala je više od 600 izvedbi. Roberta Biagiarelli je svojim aktivizmom i odlučnošću uspjela da osigura sredstva za obnovu Doma kulture u Srebrenici i pokretanje niz kulturnih inicijativa koje su za cilj imale socijalizaciju mladih Srebreničana.

Na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici realizovala je i dokumentarni film Suvenir Srebrenica. Njena životna misija bazirana je na vjerovanju da “ako želimo da sačuvamo današnji svijet, moramo prihvatiti da onaj koji je drugačiji od nas isto tako može da bude nosilac dijela naše kulture, te moramo njegovati bogatstvo drugačijeg ako želimo da sačuvamo ovaj svijet.”

Luigi Ottani i Roberta Bagiarelli su i autori knjige Shooting in Sarajevo za koju se nadamo da će biti predstavljena u Sarajevu čim se za to steknu normalni uvjeti, saopćeno je iz Festivala MESS.

Izvor: Agencije