Crnoj Gori od EU-a 42.000 doza Pfizer/BioNTechove vakcine

Europska komisija i Austrija u utorak najavili sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv COVID-a 19 za Zapadni Balkan.

Srbija ima jednu od najviših stopa cijepljenja u Europi, no ostale zemlje Zapadnog Balkana su manje uspješne (EPA - Ilustracija)
Srbija ima jednu od najviših stopa cijepljenja u Europi, no ostale zemlje Zapadnog Balkana su manje uspješne (EPA - Ilustracija)

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak kako će u Crnu Goru od maja do kraja augusta stići 42.000 doza vakcina koje je finansirala Europska unija, prenosi agencija Hina.

Predsjednica EK-a i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić razgovarali su videovezom krajem marta kada je von der Leyen najavila više od 600.000 doza vakcina za Zapadni Balkan.

“Stojimo uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, kao što sam istakla u razgovoru s premijerom Zdravkom Krivokapićem. Četrdeset dvije hiljada doza vakcina koje je finansirala EU stići će u Crnu Goru od maja do kraja augusta. Zajedno smo u ovome”, objavila je von der Leyen na Twitteru.

Ubrzavanje kampanje

Iz Delegacije EU-a u Crnoj Gori saopćeno je kako su EK i Austrija u utorak najavili sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv COVID-a 19 za Zapadni Balkan.

„Europska komisija finansira isporuku 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer koje će biti podijeljene uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regiji očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do augusta“, navodi se saopćenju.

Von der Leyen je tim povodom kazala da je ključno svuda ubrzati kampanje vakcinisanja.

“Sretna sam što mogu najaviti da smo osigurali doze za podršku vakcinisanju zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. EU stoji uz partnere u regiji koji u nama vide podršku”, rekla je von der Leyen.

Zahvalila se također Austriji koja pokazuje, kako je navela, svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom.

Protesti u BiH

Beč je u utorak objavio da planira poslati 651.000 doza BioNTechove i Pfizerove vakcine protiv korona virusa u šest država Zapadnog Balkana do augusta, u sklopu programa EU u kojem se pomaže susjednim zemljama i Africi.

Vakcinisanje u Crnoj Gori počelo je 20. februara doniranim vakcinama Sputnjik V koje je u Podgoricu poslala Srbija, a u međuvremenu u tu zemlju stigla je donacija NR Kine od 30.000 doza Sinopharmove vakcine i 24.000 doza AstraZenece koju je Crna Gora dobila kroz Covax program.

Do kraja mjeseca crnogorske zdravstvene vlasti očekuju još 200.000 doza kineske vakcine, te dolazak novih doza AstraZenece, kada će i početi proces masovne vakcine. Do sada je vakcinu primilo nešto manje od sedam posto crnogorske populacije.

Srbija ima jednu od najviših stopa cijepljenja u Europi, no ostale zemlje Zapadnog Balkana su manje uspješne.

U Bosni i Hercegovini, manjak vakcina doveo je i do demonstracija, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO