Biden poručio Osmani da je za uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Za Kosovo je od temeljne važnosti normalizacija odnosa sa Srbijom, smatra američki predsjednik.

SAD će ustrajno podržavati Kosovo, poručio je Biden (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden poručio je da se zalaže za uzajamno priznanje Srbije i Kosova, dodajući da će Washington nastaviti podupirati napore za osiguranje trajnog mira među njima.

“Washington će nastaviti podupirati napore kako bi se postigao trajni mir kroz produktivni dijalog između Srbije i Kosova i konačno sporazum o normalizaciji, koji se treba zasnivati na uzajamnom priznanju”, piše američki predsjednik u čestitki novoj predsjednici Kosova Vjosi Osmani koju su objavili kosovski mediji, prenosi Hina.

On je istakao da je za Kosovo “od temeljne važnosti normalizacija odnosa sa Srbijom”, jer na taj način Kosovo može “ostvariti svoje potencijale i u potpunosti se integrirati u euroatlantske institucije”, poručio je Biden.

SAD će, kako je rekao, ustrajno podržavati Kosovo.

“Znam da će postizanje tog cilja zahtijevati fleksibilnost i teške kompromise na tom putu, a Sjedinjene Američke Države bit će vam partner na svakom koraku”, istakao je Biden.

‘Zajedničke vrijednosti’

Opisujući odnose Kosova i SAD-a, Biden je ocijenio da je riječ o “partnerstvu ukorijenjenom u zajedničkim vrijednostima”.

Američki šef države poručio je da će s Osmani raditi na prioritetnim pitanjima vezanim uz jačanje vladavine zakona, borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i vjerskih zajednica, te na oporavku od posljedica pandemije COVID-19, kao i na ekonomskom razvoju i osiguranju održive energetske budućnosti.

Biden je, kako prenosi portal Kossev, potvrdio da mu je Osmani pisala još 19. marta da su Kosovu potrebne vakcine.

Poručio je da njegova administracija sarađuje “s bilateralnim i multilateralnim partnerima kako bi odgovorila na pandemiju”, te da su SAD dale početnih četiri milijarde dolara doprinosa za podršku programu COVAX za opskrbu “sigurnim i efikasnim vakcinama” za zemlje u potrebi.

‘Sveobuhvatni sporazum’

S povećanjem broja proizvedenih vakcina, SAD će zajedno s partnerima raditi na njihovoj distribuciji, gdje će biti u kontaktu i s predsjednicom Kosova.

Kosovski mediji podsjećaju da je Osmani, osim Bidenovog pisma, dobila i čestitku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je poručio da će Francuska podržati Kosovo “u temeljnim reformama” i nastavku dijaloga u Briselu koji bi vodio “sveobuhvatnom sporazumu”.

Portal Kossev naglašava da je Biden pisao Osmani i u februaru, u povodu 13. godišnjice samoproglašenja nezavisnosti, a istog mjeseca i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitajući mu Dan državnosti.

“U oba pisma pozvao je na postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznanjem”, objavio je portal.

Kosovski parlament potvrdio je 38-godišnju profesoricu prava i kandidatkinju vladajuće stranke Vetevendosje Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova 4. aprila.

Izvor: Agencije