Bez zajedničkog odavanja počasti žrtvama Jasenovca

Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 ujutro i traje do 13 ili 14 sati, te će pojedina izaslanstva u tim okvirima dolaziti na komemoraciju.

Srpsko narodno vijeće objavilo je kako će predstavnici naroda žrtava ustaškog terora imati u Jasenovcu zasebno četveročlano izaslanstvo (EPA)

U Jasenovcu u četvrtak neće biti zajedničkog odavanja počasti žrtvama tog ustaškog logora, predstavnici žrtava vijence će položiti odvojeno od državnog vrha, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odvojeno od čelnika Vlade i Hrvatskog sabora, prenosi Hina.

Glasnogovornik predsjednika Republike Nikola Jelić potvrdio je Hini da će Milanović sa svojim izaslanstvom vijence podno Kameni cvijet položiti u 11 sati.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom odat će počast žrtvama Jasenovca u četvrtak, 22.travnja, u 11 sati, što je dogovoreno i s organizatorom, Javnom ustanovom Jasenovac”, kaže Jelić i dodaje kako Ured predsjednika do danas nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv za zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca.

“Predsjednik Republike još u petak predložio je predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora”, navodi Jelić.

Plenković i ‘životinjska farma’

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako “nema glumljenja”.

“Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca ili cvijeća, rekao sam jučer na ovakvom sličnog događaju u Topuskom – nema glumljenja”, kazao je Plenković novinarima u Rijeci.

“Predsjednik Republike ili njegov protokol sada nešto kao pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli ‘životinjsku farmu’ u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede, nismo pokrenuli niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine, i nema prostora za glumljenje, da bude svima jasno”, poručio je premijer.

Plenković je napomenuo da je organizator komemoracije Spomen područje Jasenovac, a ne Vlada ili netko drugi, a ovogodišnja komemoracija bit će organizirana u skladu sa epidemiološkim okvirom.

Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 ujutro i traje do 13 ili 14 sati, te će pojedina izaslanstva u tim okvirima dolaziti na komemoraciju. Vladino izaslanstvo doći će u 9 sati, a potom u 10 sati izaslanstvo Hrvatskoga sabora, dodao je.

“Ovo nema nikakve veze s predstavnicima naroda žrtava. Mi smo se s njima sastali prošlog tjedna, sastajemo se kontinuirano, poštujemo žrtve i bili smo u Jasenovcu i zadnje četiri godine. Doći ćemo i ove godine, doći ćemo i dogodine, doći ćemo i 2023., doći ćemo i 2024. Ovo ima veze s protokolom koji je predviđen, a glumljenje ne dolazi u obzir”, naglasio je.

Novinari su premijera pitali treba li on prevazići svoj odnos s predsjednikom Republike, bez obzira koliko on loš bio, u situacijama kao što su komemoracije, a Plenković je odgovorio: “Ne, nema nikakve potrebe za to. Ovdje niti je to predviđeno niti to dolazi u obzir”.

Predstavnici Srba, Židova, Roma i antifašista

Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je ranije kako će predstavnici naroda žrtava ustaškog terora imati u Jasenovcu zasebno četveročlano izaslanstvo.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin zajednički vijenac položit će u 12 sati.

Kraus je za Hinu potvrdio kako je takva odluka donesena jučer, nakon što se doznalo da neće biti zajedničkog izaslanstva državnog vrha, odnosno predsjednika Republike, Vlade i Sabora.

“Nakon što smo vidjeli da se ide u razdvojenim kolonama, odlučili smo da i mi idemo u posebnoj koloni. Kako vidite, jedinstvena kolona ne ovisi o nama. Ako su komemoracije predviđene za politička prepucavanja, onda mi to ne možemo podržati ni u kom slučaju”, rekao je Kraus.

Epidemiološki razlozi

Iz Ministarstva kulture Hrvatske poručili su u utorak kako odbacuju bilo kakve neutemeljene interpretacije, epidemiološkim okvirom zadanog, protokola vezanog za polaganja vijenaca u Jasenovcu, a sve učesnike pozvali su da svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama, prenosi agencija Hina.

“Slijedom izjava pojedinih aktera vezano uz program polaganja vijenca na Spomen-području Jasenovac, odbacujemo bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola. Smatramo da je na taj dan važno prisjetiti se žrtava i zločina ustaškog režima”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Sve učesnike pozivaju da “svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama na temi oko koje je potrebno jedinstvo i dužno iskazivanje pijeteta prema žrtvama”.

“Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa (predsjednika koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj) koji prošlih godina nažalost nije sudjelovao na zajedničkim komemoracijama unatoč pozivima koji su mu upućivani, stoga nije korektno danas žaliti što nema zajedničke komemoracije i to zbog epidemioloških uvjeta, a nikako zbog ičijeg odbijanja da sudjeluje”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju i kako su izaslanstvo Vlade i premijer svake godine učestvovali na komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac te poticali sve učesnike, posebno predstavnike naroda žrtava na zajedničko komemoriranje žrtava tog strašnog zločina.

“Zbog epidemiološke situacije ove godine kao i prošle godine neće se održati zajednička komemoracija i kolona sjećanja nego su izaslanstva pozvana da polože vijence sukcesivno kako bi se svima koji se žele pokloniti žrtvama omogućilo da taj dan odaju počast žrtvama i posjete Jasenovac”, ističu iz Ministarstva kulture Hrvatske.

Podsjećaju i kako su u Hrvatskoj 22. aprila prošle godine bila 42 potvrđena slučaja zaraze korona virusom, a danas ima 2.106 “što bi trebao biti dovoljan razlog za prilagodbu protokola epidemiološkim uvjetima, kao što je to slučaj proteklih mjeseci”.

Usto, naglašavaju, prostor Cvijeta je izuzetno skučen, a staza koja vodi do njega jako uska što je potrebno uzeti u obzir.

“U tim okolnostima, sukladno predloženom protokolu koji predviđa sukcesivni dolazak svih izaslanstava svakih sat vremena, Vlada je izvijestila ravnatelja spomen-područja Jasenovac da će izaslanstvo Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem 22. travnja u 9 sati položiti vijenac. Nadamo se i vjerujemo da će sljedeće godine epidemiološka situacija omogućiti ponovno organiziranje zajedničke komemoracije i kolone sjećanja i da ćemo tada moći računati i na sudjelovanje dr. Krausa“, navodi se u saopćenju Ministarstva kulture Hrvatske.

Milanović odgovara Plenkoviću

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da još jednom “traljavo eskivira” zajedničko obilježavanje jedne komemoracije, one u Jasenovcu, pravdajući se epidemiološkim razlozima, prenosi Hina.

“Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, ‘epidemiološkim razlozima’, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi”, objavio je Milanović na svom Facebook profilu.

Naime, iz Ureda predsjednika danas su najavili da će Milanović sa izaslanstvom odati počast žrtvama logora u Jasenovcu u četvrtak, 22. aprila u 11 sati, te da još nisu dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv za zajedničko odavanje počasti žrtvama.

“Predsjednik Republike još u petak predložio je predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora”, rekao je glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić.

Plenković je najavio, pak, danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovo odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako “nema glumljenja”.

“Veli nam majstor i da ‘nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu’, ‘nisu pokrenuli uvrede’ i da ‘nema prostora za glumu'”, ističe Milanović u objavi na Facebooku.

Premijeru zamjera i “očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika”, zatim “intuitivnu sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi POKRENULI životinjsku farmu)”, da slabo čita, a i to što čita, krive stvari čita.

“Plenković prvenstveno, da prostite – laže”, poručuje predsjednik.

Dodaje kako je do Plenkovićeva dolaska na čelo HDZ-a reći nekome da “laže” u pravilu bilo rezervirano za “političke marginalce i selske bukače”, da je to bio govor ispod razine političkih prvaka, “govor sinova plićaka”.

“Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao ‘smeće’ i ‘panj'”, zaključuje Milanović.

Izvor: Agencije