Zoran Mamić traži da zatvorsku kaznu služi u BiH

Bivši trener Dinama dobio je poziv da se 26. aprila javi zbog izdržavanja kazne, kada je trebao dobiti i datum kada mora otići u zatvor.

Zoranu Mamiću je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci zatvora (EPA)

Zoran Mamić, bivši šef stručnog štaba zagrebačkog Dinama i brat nekada prvog čoveka tog nogometnog kluba Zdravka Mamića, kojem je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci zatvora, traži da je služi u Bosni i Hercegovini, gdje se trenutno nalazi.

Zoran Mamić je dobio poziv da se 26. aprila javi zbog izdržavanja kazne, kada je trebao dobiti datum kada mora otići u zatvoru.

Zoran Mamić, kako prenosi hrvatski portal Dnevnik, zatražio je da izvršenje kazne bude provedeno na području Bosne i HercegovineH, čije državljanstvo ima.

U cilju izbjegavanja bilo kakvih medijskih špekulacija i neprovjerenih informacija vezanih za njegov pravni status, u ponedeljak je nadležnom Županijskom sudu u Zagrebu podnio molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini.

Informiran i bh. ministar

U saopćenju dodaje kako je taj njegov zahtjev, odnosno molba, zasnovan na zakonima obje države i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

O svemu je, dodaje Mamić, obavijestio i nadležno Ministarstvo pravde BiH, a nadležnom ministru je dostavio i sve potrebne podatke o svom prebivalištu i nedvosmislenu spremnost da se podvrgne zakonima te zemlje.

U Bosni i Hercegovini se nalazi i njegov brat Zdravko Mamić, koji se prije izricanja prvostepene presude sklonio u tu zemlju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Zdravko Mamić je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, a pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine su ranije zvavnično odbila zahtjev Hrvatske za njegovo izručenje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO