Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu ‘Ikona’

U toku je realizacija aktivnosti u sklopu međunarodne pravne pomoći, rekli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ikonu je Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine poklonio Milorad Dodik (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da nastavlja rad na predmetu “Ikona” te da je u toku realizacija aktivnosti u sklopu međunarodne pravne pomoći.

“U vezi predmeta poznatog u javnosti kao ‘Ikona’, možemo odgovoriti da je predmet u radu i da se realiziraju aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći”, rečeno je Feni u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U interesu rada na predmetu, u ovom trenutku nisu mogli dati više informacija.

‘Kulturno blago Ukrajine’

Radi se o predmetu koji je bh. Tužilaštvo formiralo 18. decembra 2020. godine, kako bi se izvršile provjere i ispitali navodi o tome kako je pozlaćena ikona, za koju se tvrdi da “predstavlja kulturno blago Ukrajine”, a koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, dospjela u Bosnu i Hercegovinu.

Ranije je iz tog tužilaštva povodom medijskih upita saopćeno kako postupajući tužilac u tom predmetu poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka te da je nadležnim institucijama upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Spomenutu ikonu je Lavrovu prilikom posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra prošle godine poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Skandal koji je obišao svijet

Prema medijskim navodima, sumnja se da je ikona, na čijoj je poleđini pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, iznijeta iz Luganjska, grada na istoku Ukrajine, koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

U vezi s tim, Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu.

Vijest o ovom događaju, koji su mediji nazvali svojevrsnim diplomatskim i međunarodnim skandalom, obišla je svijet, a u međuvremenu šef ruske diplomatije ikonu je vratio poklonodavcu.

Izvor: Agencije