Slovenski šef diplomatije negirao postojanje non-papera

Neka se svako ko dodatno podgrijava tu temu i ko širi neistine ili poluistine sam upita o posljedicama toga, kazao je Anže Logar.

Anđe Logar: Oživljavanje rasprave o nepostojećem non-paperu ne koristi BiH, a Sloveniji još manje (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u ponedjeljak je ponovo negirao medijske špekulacije o non-paperu o promjenama granica na Zapadnom Balkanu te poručio da takve špekulacije štete Bosni i Hercegovini, ali i Sloveniji, koja sredinom ove godine preuzima šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom.

U razgovoru s novinarima nakon virtuelnog sastanka evropskih ministara, slovenski šef diplomatije je kazao da je premijer Janez Janša, za kojeg su neki mediji tvrdili da je navodni autor tog papira, u razgovoru s predstavnicima Bosne i Hetrcegovine negirao postojanje takvog dokumenta, prenosi Hina, pozivajući se na STA.

Logar je rekao da je i predsjednik države Borut Pahor, reagirajući na veliki interes u bh. medijima, koji se pokrenuo nakon te špekulacije, kazao da ga nikad nije vidio i da je protivnik promjena granica Bosne i Hercegovine.

‘Neistine, poluistine i posljedice’

Neka se svako ko dodatno podgrijava tu temu i ko širi neistine ili poluistine sam upita o posljedicama toga, rekao je Logar

Posljedice su već vidljive, pa su u Sarajevu u nedjelju, prema pisanju medija, pred slovenskom ambasadom skandirali i protestirali “pojedinci iz ekstremnih grupa”, a na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini formiraju se  grupe koje pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda, upozorio je slovenski prvi diplomata.

“Oživljavanje rasprave o toj temi i nepostojećem non-paperu ne koristi Bosni i Hercegovini, a Sloveniji još manje, i svako mora ocijeniti je li mu važniji interes voditi političku propagandu ili raditi sve što je u njegovoj moći da Slovenija dobro obavi svoje predsjedanje Vijećem EU-a i da postigne napredak na području Zapadnog Balkana”, kazao je Logar.

Rasprava o Zapadnom Balkanu u maju

Dodao je da ga na virtuelnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a niko od kolega nije ništa pitao o navodnom dokumentu iza kojeg po špekulacijama stoji slovenski premijer, a koji je prošle sedmice izazvao veliku medijsku pažnju i neke političke reakcije u široj regiji.

To nije uradio niti šef evropske diplomatije Josep Borrell, dodao je Logar.

Rasprava o Zapadnom Balkanu na ministarskom nivou bila je, prema njegovim riječima, predviđena za ovaj mjesec, ali je odgođena za maj, a trebala bi biti održana u fizičkom, a ne virtuelnom formatu.

Izvor: Agencije