Slovenija želi i Sputnjik V, čeka odobrenje EMA-e

Preporučena je nabavka svih vakcina koje razmatra EMA, kako bi po odobrenju bile spremne za korištenje, kaže Bojana Beović.

Sputnjik V za uvršen za kandidata za kampanju imunizacije protiv COVID-19 u Sloveniji (EPA)

Slovenija je uvrstila i rusku vakcinu Sputnjik V za kandidata za kampanju imunizacije protiv COVID-19 i čeka odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA), rekla je u petak članica naučnog vijeća vlade, infektolog Bojana Beović.

„Savjetodavna grupa za cijepljenje nedavno je preporučila da se nabave sva ona cjepiva koja razmatra EMA i  nalaze se u postupku dobivanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcinu, u trenutku kad bude odobrena, možemo odmah početi koristiti, ne gubeći vrijeme”, kazala je Beović u razgovoru za Slovensku televiziju, prenijela je Hina.

Dvije doze primilo 136.582 ljudi

Prema zadnjim ažuriranim podacima Ministarstva zdravstva, Slovenija je do danas vakcinisala 360.450 osoba protiv COVID-19,  što je ukupno 17,2 posto populacije, a s dvije doze već je imunizirano 136.582 ljudi, najviše AstraZenecinom i Pfizerovom vakcinom.

Pristigle su i doze vakcina Johnson&Johnson, ali se ne koriste i nalaze se u “karantinu”, čekajući novu odluku EMA-e, nakon što je američki regulator odredio privremeno  zaustavljanje njegove primjene u SAD-u.

Vakcinacija AstraZenecom u Sloveniji se nastavlja.

Slovenija je odlučna u namjeri da sredine ljeta vakciniše više od polovine svoje populacije.

Izvor: Agencije