Pahor: Protiv sam promjena granica na Zapadnom Balkanu

Branim tezu da bi bilo najbolje da Evropska unija odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u Uniju, poručio je predsjednik Slovenije.

Borut Pahor: Proširenje Unije postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje (EPA-EFE / Fehim Demir)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor odbacio je u petak ideju o promjeni granica država bivše SFRJ i poručio da podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i proširenje EU-a.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao je da nema saznanja o “non paperu” i da o njemu nije razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

“Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU”, kazao je Pahor, prenosi Tanjug, pozivjaući se na slovenski portal 24ur.

Rekao je da proširenje EU-a postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

“Spori tempo proširenja topi povjerenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja”, poručio je Pahor.

Sedam puta posjetio BiH

Istakao je da će proširenje EU-a spriječiti pojavu opasnih ideja o promjeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

“Kao predsjednik Republike Slovenije, posjetio sam Bosnu i Hercegovinu sedam puta. Tokom posljednje posjete – ni ranije, ni kasnije – nisam bio upoznat ni sa jednim neslužbenim dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promjeni granica”, rekao je slovenski predsjednik.

Prema njegovim riječima, miran proces promjene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć.

“Brži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u euroatlantske organizacije ojačao bi princip teritorijalnog integriteta zemalja i sigurnost i stabilnost čitave Evrope”, naveo je Pahor.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO