Janša razgovarao s Džaferovićem i demantirao da postoji non-paper

Slovenski premijer je rekao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.  (EPA)
Telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.  (EPA)

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Onemogućiti priče o podjelama

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO