Popović: Srbija šalje u Rusiju uzorke vakcina punjenih u Beogradu

U Institutu Gamaleja u Moskvi će se vršiti analiza kvaliteta vakcina Sputnjik V punjenih u Institutu Torlak.

Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2 (EPA)

Iz Srbije će do kraja sedmice dio uzoraka kontrolnih serija vakcina protiv COVID-19 Sputnjik V, proizvedenih u Institutu Torlak u Beogradu, biti poslat u Rusiju, gdje će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Na sastanku ministra za inovacije Srbije Nenada Popovića sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim je nadzorom izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcine u Beogradu, ruska strana je dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju te vakcine na svojoj teritoriji ocijenila kao izuzetnu.

„Juče su punjene kontrolne serije vakcine Sputnjik V komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2“, rekao je Popović, a saopštilo Ministarstvo, prenosi Anadolija.

Istakao je da će do kraja ove sedmice dio uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gdje će se vršiti analiza kvaliteta vakcina.

‘Potrebno unapređenje i dodatna oprema’

“Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu Gamaleja vršiće se provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana“, dodao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta “Torlak”.

“Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak, koji ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema”, rekao je Popović.

 

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO