Evropska unija: Posvećeni smo suverenoj i cjelovitoj BiH

Evropska unija i njene zemlje članice u potpunosti i snažno podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, stoji u zajedničkoj izjavi evropskih institucija u BiH.

Dodaje se kako bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti 2021. kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi (Arhiva)

Evropska unija (EU) je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, navedeno je u izjavi Delegacije Evropske unije/specijalnog predstavnika EU, šefova misija zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini i komandanta EUFOR-a, javlja Anadolija.

”Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To smo više puta ponovili i naš stav je čvrst i nepromijenjen. Evropska unija i njene zemlje članice u potpunosti i snažno podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine”, navodi se u izjavi.

Dodaje se kako bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti 2021. kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji.

”Nastavljamo podržavati te napore“, zaključeno je na kraju saopćenja.

U javnosti se pokrenula bura reakcija zbog toga što je slovenski premijer Janez Janša navodno poslao “non-paper” u Brisel u kome govori o raspadu Bosne i Hercegovine, odnosno pripajanju Republike Srpske Srbiji, a Kosova Albaniji.

Ovaj papir je pokrenuo pitanja mogućeg ili nemogućeg mirnog razlaza u BiH i potencijalnih ratnih dešavanja.

Reakcije članova Predsjedništva BiH

Sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagirala su na tekst slovenskog portala Necenzurirano, koji je objavio “non-paper” koji je navodno Vlada Slovenije uputila u Brisel, a koji predviđa podjelu Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić, koji je ranije potvrdio da je aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u Bosni i Hercegovini, poručio je da su ideje koje su predstavljene u tom dokumentu nuđene i prije rata, pa se na njih nije pristalo.

Šefik Džaferović kaže da ne zna odakle dokument dolazi, ali da njegovo prisustvo u medijima predstavlja dovoljan znak za uzbunu.

Dodaje da se ovo može tumačiti kao vid pritiska i lobiranja u pogledu izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

Milorad Dodik u Beogradu je poručio da pitanje mirnog razlaza ili rata ne zavisi od domaćih aktera, već isključivo od SAD-a.

Dodaje da će Srbija sve više morati biti involvirana u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Nema zagovaranja raspada BiH

U strukturama Evropske unije ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad Bosne i Hercegovine, a svi, pa tako i Hrvatska, žele pomoći da se ta zemlja što prije integrira u Uniju, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Na kraju dvodnevne službene posjeta Sarajevu, odvojeno je razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijo te čelnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije