Tužitelji istražuju propadanje vakcina COVID-a u Prijedoru

Ranije je objavljeno kako je obustavljena revakcinacija protiv COVID-19 starijih od 65 godina u ovom bh. gradu jer vakcine za tu namjenu nisu za upotrebu.

Za vakcinu Sputnjik V preporučeni period od prve do druge doze je 21 do 28 dana (EPA - Ilustracija)
Za vakcinu Sputnjik V preporučeni period od prve do druge doze je 21 do 28 dana (EPA - Ilustracija)

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet u vezi s medijskim navodima o propadanju 1.300 doza vakcina protiv korona virusa u Domu zdravlja Prijedor.

“Formirali smo predmet i u narednom periodu ćemo utvrditi sve okolnosti, kako je došlo eventualno do toga i da li ima nečije odgovornosti u tome. Onda ćemo, u skladu sa zakonom, preduzeti mjere“, izjavio je za Anadoliju Mladen Mitrović, glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Naglasio je da je broj od 1.300 doza vakcina informacija koju imaju iz medija.

Kako su objavili lokalni mediji, u utorak je prekinuta revakcinacija osoba starijih od 65 godina u Prijedoru jer vakcine za tu namjenu nisu za upotrebu.

Više puta prekinut hladni lanac

Na konferenciji za novinare predstavnici Doma zdravlja Prijedor rekli su da vakcine ne smiju biti upotrebljene jer je, zbog nestanka električne energije, više puta prekinut hladni lanac, ne navodeći o kojoj količini vakcina se radi.

Iz Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska u utorak je saopćeno da su sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a osigurali sve što je potrebno za nesmetano odvijanje procesa vakcinacije protiv COVID-19.

Pojasnili su da za vakcinu Sputnjik V preporučeni period od prve do druge doze iznosi od 21 do 28 dana, navodeći da odgađanje vakcinacije drugom dozom neće ugroziti stvaranje zaštite organizma i konačni efekat vakcinacije.

Premijer RS-a naredio istragu

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković u srijedu je zatražio i naložio ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se hitno ispita zbog čega je i na koji način došlo do propadanja i uništavanja 1.300 doza vakcine Sputnik V komponete 2 u Domu zdravlja u Prijedoru.

Iz Vlade RS-a saopćeno je da je Višković zatražio da gradonačelnik Pavlović preduzme sve neophodne radnje kako bi se sankcionirali odgovorni za štetu koja je prouzrokovana uništavanjem 1.300 doza vakcine protiv koronavirusa, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO