Počela proizvodnja vakcine protiv korona virusa u Srbiji

Na institutu “Torlak” u Beogradu pokrenuta je proizvodnja vakcine Sputnjik V koja će se u budućnosti moći izvoziti i u države regije.

Srbija je postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnik V (EPA)

Na institutu “Torlak” u Beogradu danas je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V koja će se u budućnosti moći izvoziti i u države regije, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

“RFPI i Institut za virusologiju i vakcine ‘Torlak’ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima”, naveli su iz Ruskog fonda za direktne investicije.

Dodaje se i da će u budućnosti biti omogućen izvoz i u druge države regije.

Ovu vijest je objavio i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović na svom Twitter profilu.

“U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija, predstavnika Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine”, napisao je Popović i dodao da proizvodnja u Srbiji kreće od 20. maja, prenosi Tanjug.

Na Twitteru Sputnjika V objavljeno je da se “Torlak” pridružio snagama koje će svijetu donijeti više njihovih vakcina.

Tri miliona vakcinisanih

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina protiv korona virusa – dato je više od 1,8 miliona prve doze i revakcinisano više od 1,2 miliona, saopćio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Tanjug.

„Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat“, istakao je Vučić tokom posjete Institutu „Torlak“.

On je istakao kako vjeruje da će Srbija moći značajno ubrzati proces vakcinacije čim osigura značajno veću količinu vakcina, a to očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao kako će u ponedjeljak u Srbiju stići još 211.000 Pfizerovih vakcina, kao i da je jučer stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo stići isto toliko. Dodao je i kako se u ponedjeljak ili utorak očekuje još 100.000 prve komponente Sputnjika V. Očekuju se i kineske vakcine Sinopharm prije kraja ovog mjeseca.

„To su važne stvari, to znači život, ne samo za nas, već i za ceo region“, rekao je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO