Hrvatska će donirati vakcine Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman razgovarao je sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković i o olakšavanju uvjeta za prelaz granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebno tokom ljetne sezone.

Hrvatska će naknadno objaviti detalje donacije, koliko doza je donirano i kada će biti uručene BiH (Fena)
Hrvatska će naknadno objaviti detalje donacije, koliko doza je donirano i kada će biti uručene BiH (Fena)

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je nakon današnjeg sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u Sarajevu rekao da je Hrvatska odlučila donirati vakcine Bosni i Hercegovini.

“Svi smo u potrebi i trebamo se vakcinisati, tako i Hrvatska, ali mi želimo pokazati solidarnost jer znamo da je i vama potrebno tako da ćemo uskoro dostaviti vakcine”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je potrebno utvrditi detalje o donaciji i da će se ubrzo znati količina vakcina koja će biti donirana, te kada će stići.

Ministri su danas, tokom službene posjete Grlić Radman BiH, dogovorili jačanje saradnje dvije zemlje i postepeno rješavanje otvorenih pitanja dodajući da dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

“Imali smo tako dobar i plodonosan razgovor da ga je bilo teško prekinuti”, kazao je novinarima Grlić Radman dodajući kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati.

Kazao je kako je konkretni dokaz te tvrdnje i odluka hrvatske vlade o donaciji vakcina BiH jer se na taj način želi pokazati solidarnost s potrebama njenih stanovnika.

“Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti”, najavio je.

Navodi o non paperu

Grlić Radman ponovio je podršku cjelovitosti BiH kao državi tri konstitutivna naroda i svih građana uz konstataciju kako Hrvatska ostaje odlučni zagovornik euroatlantskog puta te zemlje te je dodao kako je “upravo stoga Vijeću za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u Uniji”.

“Non paper obrazlaže tu inicijativu a ministrici Turković sam pojasnio o čemu se tu točno radi”, kazao je Grlić Radman odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava miješati u unutrašnja pitanja BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako nema nikakvih dokaza o postojanju “fantomskog” non papera Slovenije koji navodno zagovara podjelu BiH.

“Postoji hrvatski non paper a ovo drugo su samo špekulacije”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su i poruke američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena sadržane u pismu članovima Predsjedništva BiH na tragu svega onoga što piše u hrvatskom dokumentu upućenom Vijeću za vanjske poslove EU.

Olakšani prelaz granice tokom sezone

Ministrica Turković je kazala kako je jasno da je Slovenija zanijekala postojanje navodnog non papera.

“Ja bih za sada smatrala taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja”, kazala je Turković.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je s Grlić Radmanom “uspjela analizirati i reći sve što treba” dodajući kako vjeruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.

Dodala je kako su predložili novi načini saradnje u borbi protiv pandemije, uključujući vakcinisanje te olakšavanje uvjeta za prelaz granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebno tokom ljetne sezone pa će predstavnici dvije države raditi na konkretnim prijedlozima.

Sastanak s Inzkom

Razjasnili su i pitanje moguće gradnje odlagališta redioaktivnog otpada na Trgovskoj gori o čemu će ubuduće razgovarati stručne radne grupe a hrvatski ministar vanjskih poslova pojasnio je kako nema ničega nezakonitoga u gradnji plinovoda kojim iz Hrvatske prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Prije razgovora s Turković šef hrvatske diplomatije sastao se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom koji je rekao kako ta zemlja ima brojne prijatelje ali oni ne mogu riješiti njene probleme jer je to zadaća prije svega za domaće političare.

Kako stoji u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je zahvalio Grlić Radmanu “na svim konstruktivnim koracima koje je Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu evropskih integracija”.

Grlić Radman službeni dio posjete BiH završava u četvrtak sastankom s predsjedavajućim Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom i s čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO