Apel poljoprivrednicima Srbije: Nemojte trovati pčele

Apelirano je na poljoprivrednike da ne truju pčele nedozvoljnim sredstvima za zaštitu bilja i njihovom nepravilnom upotrebom.

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja utječe i na oprašivanje (EPA - Ilustracija)
Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja utječe i na oprašivanje (EPA - Ilustracija)

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Uprava za zaštitu bilja apelirali su na poljoprivrednike da ne truju pčele nedozvoljnim sredstvima za zaštitu bilja i njihovom nepravilnom upotrebom.

“Zakon zabranjuje upotrebu pesticida otrovnih za pčele. Podsećamo da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da otruje pčele, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova“, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Sredstva za zaštitu bilja primjenjuju su u skladu s registracijom, deklaracijom i uputstvom, a treba se poštivati predviđena koncentracija i karenca.

Korovi i uljana repica

Uprava za zaštitu bilja apelira na poljoprivredne proizvođače da prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvjetanja mogu biti privlačni pčelama i da se, pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvjetanja, pčele otruju zato što slijeću na korovske biljke koje su u cvatu.

Posebna pažnja se skreće poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primjenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvjetanja.

Apelira se da prilikom tretiranja te biljke prije cvjetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period djelovanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Populacija pčela u SAD-u opada. A sada se pojavila i vrsta stršljena koja bi mogla da je potpuno uništi, ukoliko se proširi. Divovski azijski stršljen već je napao kolonije pčela u Kanadi, a nedavno je prvi put primijećen u SAD-u. Više u priči Andyja Gallachera.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO