Politico: EU odbio pomoći Crnoj Gori u otplati kineskog kredita

I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana, rekao je portparol EU-a.

Uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoputa, prva otplata kredita dospijeva u julu (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore)

Evropska unija odbila je molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog kredita za nedovršeni autoput u iznosu od milijardu dolara koji je tu zemlju uvalio u dužničku krizu, piše briselski portal Politico.

Politico navodi da su visoki crnogorski zvaničnici proteklih sedmica tražili od EU-a pomoć za vraćanje  zajmakredita, koji iznosi četvrtinu ukupnog duga zemlje i baca svjetlo na uticaj Kine na Zapadnom Balkanu ali je Brisel u ponedjeljak odbio taj zahtjev.

„EU je već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i najveći trgovinski partner”, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na redovnom brifingu za novinare, prenijela je Beta.

“I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana”, dodao je.

Stano je rekao da “EU brine zbog socioekonomskih i finansijskih učinaka nekih kineskih ulaganja ili duga koji neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji jer postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti”.

Crnogorsko zemljište kao garancija

Politico piše da odluka Brisela rizikuje otvaranje vrata kineskom državnom zajmodavcu, Izvozno-uvoznoj banci Kine da kontroliše imovinu u vlasništvu Crne Gore.

Portal podsjeća i na kritike da je prethodna vlada Crne Gore donijela lošu odluku kada je 2014., suprotno savjetu iz EU-a, prihvatila kineski zajam, koji pokriva 85 posto troškova za kontroverzni projekat autoputa koji još nije dovršen.

Dodaje se da su i druge zemlje poput Šri Lanke, Pakistana i Džibutija koje su prihvatile atraktivne ponude zajmova u okviru kineske inicijative Pojas i put, sada pod finansijskim pritiskom da ih vrate, što otvara rizik njihovog izlaganja kineskom uticaju.

Kina drži četvrtinu crnogorskog duga, a uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoputa, prva otplata dospijeva u julu.

Ako bi Crna Gora zatajila, odredbe ugovora daju Kini pravo na pristup crnogorskom zemljištu kao garanciji.

Izvor: Agencije

Povezane

Ocjena kreditnog rejtinga države važna je za procjenu kreditne sposobnosti, a negativan rejting znači teže i skuplje zaduživanje i lošiju investicionu atraktivnost.

Published On 07 Mar 2021

U crnogorskom parlamentu saslušan je guverner Centralne banke zbog provedbe moratorija na kredite koji je država uvela kao pomoć građanima i ekonomiji zbog korona virusa. Dok opozicija, koja je tražila saslušanje, tvrdi kako su umjesto solidarnosti banke dobro zaradile, guverner smatra kako su uslovi moratorija bili pravedni i pomogli stabiliziranju ekonomije. Priča Milice Marinović. 

Published On 06 Jul 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO