Opozicija u Sloveniji želi debatu sa Janšom i Pahorom o Zapadnom Balkanu

Opoziciona stranka zatražila sjednicu parlamenta kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Pahorova kancelarija je rekla da predsjednik "redovno priča protiv ideja o rascjepu Bosne i Hercegovine i promjeni granica na Zapadnom Balkanu" (EPA)
Pahorova kancelarija je rekla da predsjednik "redovno priča protiv ideja o rascjepu Bosne i Hercegovine i promjeni granica na Zapadnom Balkanu" (EPA)

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Zahtjev je došao nakon što je ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini pozvana na razgovor u ponedjeljak povodom pisanja medija da je Janša navodno poslao neslužbeni dokument u Brisel u kojem je naveo “finalizaciju raspada Jugoslavije” kao jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije koje počinje u drugoj polovini godine, prenijela je agencija STA, piše Tanjug.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da je predsjednik Slovenije Pahor tokom posljednje posjete Sarajevu rekao da su u Evropi sve glasniji nagovještaji o potrebi da se stavi tačka na raspad Jugoslavije te da je pitao ‘možete li se vi u BiH mirno razići’.

‘Vanjskopolitički skandal’

Janša je u ponedjeljak rekao da je posljednji put sreo predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela 2020. godine i da bi zato bilo vrlo teško da mu išta prezentuje uživo.

Pahorova kancelarija je rekla da predsjednik “redovno priča protiv ideja o rascjepu Bosne i Hercegovine i promjeni granica na Zapadnom Balkanu”.

Zamjenik SD-a Matjaž Nemec je rekao da je zahtijevao sjednicu u kojoj je zatražio da čuje različite interpretacije od premijera i predsjednika.

Nemec je rekao da želi da potvrdi da li su se pozicije Slovenije po pitanju Zapadnog Balkana promijenile i da istraži kakav će stav biti na jesen, kada se očekuje da EU organizuje samit o Zapadnom Balkanu.

Zamjenik zastupničke grupe Ljevica Matej Vatovec je opisao pisanja medija kao “vanjskopolitički skandal bez premca” koji je oštetio reputaciju Slovenije i potpirivao nove nemire na Balkanu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO