UAE donirao Sjevernoj Makedoniji 2.000 kineskih vakcina

Ministar zdravlja Venko Filipče tvrdi da će vakcine večeras biti u Skoplju.

Vakcine su poslate iz UAE-a kako bi se osigurala kontinurana vakcinacija (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati donirali su Sjevernoj Makedoniji 2.000 kineskih vakcina Sinopharm, objavio je danas popodne ministar zdravlja Venko Filipče.

Filipče je na Facebooku napisao da su poklonjene antikovid vakcine stigle na aerodrom u Sofiji i da će večeras biti u Skoplju.

Ministar je dodao da su tu donaciju u kratkom roku uspjeli obezbijediti ambasador u UAE-u Abdulkadir Memedi  i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

‘Odgovor bio momentalan’

Osmani je prethodno na svom profilu na Facebooku napisao da je jučer kontaktirao šefa diplomatije UAE-a šeika Abdullaha bin Zayeda “sa zahtjevom za vakcine” i da je “njegov odgovor bio momentalan”.

Te vakcine su, dodao je Osmani, odmah poslate iz UAE-a kako bi se osigurala kontinurana vakcinacija dok iz Evropske unije u Sjevernu Makedoniju ne stignu deseci hiljada vakcina protiv COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

Kineska kompanija procijenit će da li će, nakon dvije primljene doze vakcine, biti potrebna još jedan doza, na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja dobijenih iz inostranstva.

Published On 29 Mar 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO