Ublažene mjere u Srbiji, Sloveniji i dijelu BiH

Slovenija je nakon 11-dnevnog zatvaranja ublažila mjere i ukinula policijski sat, u Srbiji je dozvoljen rad tržnih centara, a u Kantonu Sarajevo ugostiteljskih objekta.

Restriktivne mjere ublažene su zbog povoljnije epidemijske situacije (EPA)

U Srbiji, Sloveniji i Kantonu Sarajevo od danas su djelimično ublažene epidemijske mjere.

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6 do 22 sati, navedeno je u Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je objavljena u Službenom glasniku.

Rad je i dalje zabranjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića, prenosi Tanjug.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina cijelog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posjetilaca da nose zaštitne maske.

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mjera nošenja maske.

Kada je riječ o ostalim uslužnim djelatnostima, mjere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22:00 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez muzike uživo.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane, ordinacije i laoboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Ublažene mjere u dijelu BiH

Odluku o ublažavanju epidemijskih mjera donio je i štab bh. entiteta Republika Srpska za vanredne situacije, tako da se danas osnovci u ovom bh. entitetu vraćaju u školske klupe, a dozvoljavaju se i organizirane rekreativne i trenažne aktivnosti.

Od danas do 19. aprila dozvoljavaju se organizirane rekreativne i trenažne aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 osoba, kao i profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, ali bez prisustva publike ili drugih osoba koja organizatori nisu akreditovali, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal RTRS.

Također, u autobusima u međugradskom drumskom saobraćaju broj putnika ne može biti veći od broja registriranih mjesta za sjedenje.

U autobusima u gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju popunjenost ne može biti veća od 50 posto od kapaciteta autobusa mjesta za stajanje i mjesta za sjedenje.

U KS otvoreni ugostiteljski objekti

Od danas su i u Kantonu Sarajevo na snazi djelimično ublažene epidemiološke mjere.

Prema novoj odluci Vlade Kantona Sarajeva, dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom ( ljetna bašta, terasa i vrt ) uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno 4 (četiri) osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Također se dozvoljava rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge.

Odgojno – obrazovni proces i dalje će se odvijati prema do sada važećem modelu – online.

I Slovenija ublažava mjere

Nakon 11-dnevnog zatvaranja, u Sloveniji se danas ublažavaju restriktivne mjere, ukida se šestomjesečni noćni policijski sat i ponovo se otvaraju škole.

U osnovnim školama ponovo će početi nastava, dok će u srednjim biti uveden alternativni model po kojem će se grupe srednjoškolaca koje dolaze u školu smjenjivati jednom sedmično sa onima koji su nastavu slušali kod kuće.

Na fakultetima i visokim školama i dalje će važiti nešto strožiji režim održavanja nastave sa manjim grupama od najviše 10 studenata, kojima će biti dozvoljeno da dolaze na fakultete zbog vježbi ili na ispite, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Ponovo će biti otvorene radnje i institucije kulture, ski centrima će također biti dozvoljen rad, a ukida se i zabrana sportskih aktivnosti u koje nije uključeno više od 10 ljudi.

Barovi i restorana moći će da dostavljaju hranu i piće, a u zatvorenom prostoru bit će dozvoljeno prisustvo samo za Business-to-Business (B2B) goste.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je i dalje obavezno, ali se ukida nošenje maski na otvorenom prostoru, mjera koja je uz policijski sat bila veoma nepopularna u Sloveniji.

Izvor: Agencije