Hrvatska i dvanaest članica EU-a usaglasili turistički ‘zeleni pasoš’

Zeleni pasoš davao bi informaciju o tome je li nositelj vakcinisan, testiran ili je prebolio COVID-19.

Želi se izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na vakcinaciju, kaže austrijska ministrica (EPA)

Hrvatska i dvanaest članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelenog pasoša“ koji bi u vrijeme pandemije olakšao protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

„Naš je cilj ‘zeleni pasoš‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na nivou EU-a“, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka OVP) u razgovoru za agenciju APA.

Ona je rekla kako se radi o „pitanju opstanka za evropski turizam“, prenijela je Hina.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelenog pasoša“ koji bi se trebao naći u primjeni najkasnije do početka juna.

„‘Zeleni pasoš preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj vakcinisan, testiran ili je prebolio COVID-19. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u aerodromima do posjeta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministrica turizma.

Evropska komisija odlučuje o primjeni

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na vakcinaciju.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja „zelenog pasoša“ tako bi ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivali centralno na nivou EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene „zelenog pasoša“ sa trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Evropskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada