Preminuo kompozitor Zoran Simjanović

Beogradski mediji navode da je Simjanović preminuo od posljedica korona virusa, nakon što je protekle dvije sedmice bio u bolnici.

Zoran Simjanović rođen je 1946. u Beogradu (Facebook)
Zoran Simjanović rođen je 1946. u Beogradu (Facebook)

Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je danas u 75. godini od posljedica korona virusa, objavila je Jugoslovenska kinoteka na svom Facebook profilu, prenosi Tanjug.

Beogradski mediji navode da je Simjanović preminuo od posljedica korona virusa, nakon što je protekle dvije nedjelje bio u bolnici.

Zoran Simjanović rođen je 1946. u Beogradu, gdje je kao dječak išao na časova klavira, a već kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima “Siluete” i “Elipse”, prvim beogradskim rokenrol grupama.

Nakon saradnje sa Zoranom Hristićem na muzici za film ”Nemirni”, prekinuo je studije prava i upisao Muzičku akademiju u Beogradu.

Izdao 24 albuma

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a dobitnik je više nagrada.

U periodu od 1965. godine do 1999. godine izdao je 24 albuma.

Simjanović je najviše komponovao muziku za brojne poznate srpske filmove i dobijao nagrade.

Među poznatim filmovima se nalaze “Otac na službenom putu”, “Balkan ekspres”, “Tango argentino”, “Tito i ja”, “Bure baruta”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitanje”, “Boško Buha”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Maratonci trče počasni krug”, “Šta se zgodi kad se ljubav rodi”, “Žikina dinastija”, “Sabirni centar”, “Vreme čuda” i mnoge druge.

Od novijih ostvarenja, komponovao je muziku za serije “Delirijum tremens” i “Tajne vinove loze”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO