Početkom sedmice u RS stiže 20.000 doza vakcina iz Srbije

Dodik je iznio je informaciju da je RS naručila i platila Rusima 1,2 miliona doza vakcina, koje su dovoljne za 550.000 stanovnika u tom entitetu.

Oko 400.000 doza RS treba da dobije putem COVAX programa (EPA)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da početkom naredne sedmice bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska iz Srbije bude isporučeno oko 20.000 vakcina, javlja Beta.

On je naveo da je s Vučićem razgovarao u petak navečer i subotu ujutro, te da je isporuka vakcina dogovorena za ponedjeljak ili utorak.

Dodik je dalje rekao da se “čini sve da se nabave ne samo ruske, već i kineske i neke druge vakcine”.

“Potpuno smo prevareni programom COVAX, a novac uplaćen”, kazao je on.

Uputio je kritike na račun ambasadora zapadnih zemalja u BiH, posebno Matthewa Fielda iz Velike Britanije, jer kako je ocijenio, drže lekciju lokalnim političarima kako treba da budu više posvećeni nabavci vakcina.

Rusima plaćeno 1,2 miliona doza vakcina

“Oni (COVAX) su nam uzeli 6,2 miliona evra i nama drže predavanje kako mi treba da se borimo za to, a njegov narod je, naravno, sav vakcinisan”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, građani tog bh. entiteta u kontinuitetu dobijaju vakcine, po planu i prioritetima.

Prvi put iznio je informaciju da je RS naručila i platila Rusima 1,2 miliona doza vakcina, koje su dovoljne za 550.000 stanovnika u Republici Srpskoj.

Oko 400.000 doza RS treba dobiti putem COVAX programa.

“U programu COVAX treba da stignu Pfizer i druge vakcine koje nažalost, ne dobijamo, zato što Amerika kaže dok se ne vakciniše i posljednji Amerikanac ne može da dobije nijedan u BiH”, kazao je Dodik.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO