SDA proglasio pobjedu na izborima u Travniku, Kaniža čestitao Dautoviću

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo objavio je u nedjelju navečer da je Dautović u izbornoj utrci pobijedio Harisa Kanižu, kojeg je kandidirala koalicija “Naša travnička priča”.

"Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će, ako Bog da, biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada", kazao je Lendo (Fena)
"Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će, ako Bog da, biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada", kazao je Lendo (Fena)

Stranka demokratske akcije (SDA) proglasila je pobjedu svoga kandidata, Kenana Dautovića, na nedjeljnim prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prenosi Fena.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo objavio je u nedjelju navečer da je Dautović u izbornoj utrci pobijedio Harisa Kanižu, kojeg je kandidirala koalicija “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

“Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će, ako Bog da, biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada”, kazao je Lendo.

Kandidat koalicije “Naša travnička priča” Haris Kaniža izjavio je da je izgubio u nedjeljnoj izbornoj utrci za načelnika Općine Travnik te je čestitao kandidatu SDA Kenanu Dautoviću na pobjedi.

“Nismo razočarani, ali ostaje žal jer smo pobjedi bili najbliže do sada. Promjene je spriječila mala izlaznost birača, ali i izborni inženjering na tri do pet biračkih mjesta “,kazao je Kaniža novinarima u Travniku.

Kaniža je dodao kako je, prema preliminarnim i neslužbenim rezultatima, Dautović pobijedio s razlikom od  1.139 osvojenih glasova.

Zatvorena biračka mjesta

Biračka mjesta u općini Travnik zatvorena su u 19 sati, potvrdio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić, istaknuvši kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača.

“To je mala izlaznost, a osobito ukoliko se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača”, kazao je Alibašić.

Na području općine Travnik bilo je otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje nepotvrđenim listićima.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) bio je Kenan Dautović, dok je Harisa Kanižu, kandidirala koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Birališta otovrena u 7:00

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH) održavaju se danas, a biračka mjesta su otvorena jutros u 07.00 i zatvaraju se večeras u 19.00 sati, saopćio je CIK BiH, prenosi Fena.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati večeras.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u Travniku i Foči (FBiH) da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH, pored ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja.

Izbori u uslovima pandemije

Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH.

Odziv birača do 11.00 sati na prijevremenim izborima za načelnika općine u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u 12.00 sati.

Prijevremeni izbori za načelnika općine u Travniku i Foči (FBiH) održavaju se u uslovima epidemije COVID-19 u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covid-19 od 26. 06. 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

Izvor: Agencije

Povezane

Građani Bosne i Hercegovine sa pravom glasa danas će na biralištima širom države birati nove lokalne vlasti. Na lokalnim izborima 2020 biraju se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i […]

14 Nov 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO