Mediji: Hrvatska će sufinansirati COVID-testove za turiste

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će početi s cijepljenjem turističkih djelatnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove.

Turist će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na web stranici Safe stay in Croatia bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj (EPA)

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s cijepljenjem turističkih djelatnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše u subotu Jutarnji list, a prenosi Hina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće sedmice dobit će popise osoba iz turističkog sektora koji se žele cijepiti, a riječ je o gotovo 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama…

Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruga i ustanova u resoru, gdje je njih čak 70 posto izrazilo želju za cijepljenjem.

Cijepljenje bi trebalo početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima bit će organizirani u sportskim dvoranama, moguće je i cijepljenje u velikim hotelskim kućama. Cijepljenje će provoditi županijski zavodi za javno zdravstvo, a namjera je da se turistički radnici, među ostalim, cijepe i s Johnson&Johnson cjepivom koje se daje u jednoj dozi, sve kako bi svi bili cijepljeni do početka sezone.

Testiranje turista

Nakon toga, plan je cijepiti i gotovo 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, primjerice, već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, ovisno što će turisti trebati, a na Trgu bana Jelačića postojat će i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati.

Turist će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na web stranici Safe stay in Croatia bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencioniranoj cijeni, koju će i više od 50 posto pokriti Ministarstvo turizma, prenosi Hina.

Ono što je dobro, slažu se sugovornici iz sektora, jest što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju puno brže nego kod PCR testova, a priznavat će ih mnoge države bitne za hrvatski turizam, pri povratku svojih građana s odmora, piše Jutarnji list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada