Mediji: Policija u Srbiji privela nekoliko antivaksera

Među njima je i doktorica Jovana Stojković koja je optužena za krivično djelo izazivanje panike i nereda objavama na društvenim mrežama.

U Ljekarskoj komori Srbije ranije su rekli da osuđuju istupanja u javnosti koja mogu da dovedu građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje. (Tanjug)

Doktorica Jovana Stojković, predsjednica pokreta “Živim za Srbiju”, privedena je na saslušanje u Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal pod optužbom za krivično djelo izazivanje panike i nereda objavama na društvenim mrežama.

Kako javljaju mediji u Srbiji, a nezvanično potvrđuju u tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, danas je provedena velika policijska akcija protiv antivaksera i privedeno je pet osoba zbog iznošenja lažnih tvrdnji oko vakcinacije, piše B92.

Policija je po nalogu tužilaštva obavila pretres stana Stojković. Priveden je a zatim i pušten i njen suprug Vladimir Stojković, prenosi Tanjug.

Protiv njega je, kako je sam naveo, podnijeta krivična prijava za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti pošto je snimao pretres i raspravljao se sa policijom.

Sumnja se da su njih dvoje širili paniku objavama na društvenim mrežama protiv vakcinacije.

Na čelu antivakcinalnog pokreta

Stojković je, prema pisanju medija, poznata po stavovima protiv vakcina i stavovima koji su u suprotnosti sa svim zvaničnim preporukama i mišljenjima struke.

Nakon saslušanja bit će poznato da li će tužilaštvo tražiti od suda da joj odredi neku mjeru zabrane ili pritvor.

Kako pišu mediji u Srbiji, na stranici Wikipedije o Jovani Stojković piše da je “u svojim društvenim angažmanima od 2015. godine poznata kao naslednik Slađane Velkov na čelu antivakcinalnog pokreta u Srbiji i organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije”.

U Ljekarskoj komori Srbije ranije su rekli da osuđuju istupanja u javnosti koja mogu da dovedu građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje.

Upozoreno je da svako iznošenje neprovjerenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode.

Izvor: Agencije