Nezavisno društvo novinara Vojvodine: Regionalna nagrada kolumnisti Al Jazeere Draganu Bursaću

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani dio nagrade (NDNV)

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić, dok je kolumnista Al Jazeere Dragan Bursać izabran za najboljeg novinara na području nekadašnje Jugoslavije.

Prema obrazloženju NDNV-a, “Ana Lalić je beskompromisna u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremno informisanje”.

Kako se navodi, ona je dosljedna u razotkrivanju podataka i činjenica koje centri moći pokušavaju prikriti.

“Neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena. Ona je bila jedina novinarka u Evropi 2020. godine koja je uhapšena, na današnji dan, zbog informisanja javnosti o pravom stanju stvari u zdravstvenom sistemu Srbije u jeku cenzure informacija o epidemiji koju je vlast nametnula u okviru vanrednog stanja. Ana Lalić primer je svim novinarkama i novinarima u Srbiji na koji način se bori za standarde profesije i u najtežim okolnostima”, navela je Komisija za dodjelu nagrade u obrazloženju.

Regionalna nagrada

Godišnja regionalna nagrada “Mirko Đorđević” za najboljeg novinara na eks-jugoslovenskom prostoru pripala je kolumnisti Al jazeere Draganu Bursaću.

“Dragan Bursać je bosanskohercegovački novinar koji na ruševinama nekadašnjeg multietničkog društva zatvorenog u etničke torove pokušava da probudi građanina. Svojim kolumnama beskompromisno ukazuje na ključne malignitete ne samo u svojoj Banjaluci i Bosni i Hercegovini, već i ostalim postjugoslovenskim državama – ne libeći se da razobliči sve tabue i svete krave nacionalističke matrice kojom se u ovim društvima uskraćuje sloboda i nameće podaništvo”, piše u obrazloženju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Godišnja nagrada za najbolju novinarku koja izvještava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini pripala je Aleksandri Bučko.

“Aleksandra Bučko je posvećena novinarstvu i svim izazovima sa kojim se profesija suočava. Posebno pričama i problemima običnih ljudi, te temama vezanim za položaj manjinskih zajednica i položaj mladih. Aleksandra Bučko veoma je angažovana i u radu s mladim novinarima i korišćenju savremenih medijskih alata, u cilju što boljeg informisanja i mladih u Vojvodini i Srbiji”, piše u obrazloženju.

Istraživačko novinarstvo

Godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo pripala je novinaru Igoru Išpanoviću.

“Igor Išpanović je mladi novinar koji je tokom prethodne godine pokazao na koji način se treba odnositi prema šumi informacija kojima su građani svakodnevno izloženi, raskrinkavajući lažne vesti, ukazujući na pogubnost infodemije i medijske promocije teorija zavere i pseudo nauke, i analizirajući različite društvene fenomene. Igor je pokazao da standardi novinarske profesije uvek treba da budu na prvom mestu i da mlađe generacije novinarskih profesionalaca i te kako mogu da brane interes javnosti od dezinformacija”, navodi se u obrazloženju NDNV-a.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani dio nagrade.

Specijalno priznanje NDNV-a za redakciju koja promovira profesionalno izvještavanje na jezicima nacionalnih zajednica pripalo je redakciji sedmičnika Családi Kör.

“Családi Kör je jedini privatni list u Vojvodini koji izveštava na mađarskom jeziku i koji je opstao tri decenije. Ovom nagradom se priznaje tridesetogodišnja borba redakcije za nezavisnu uređivačku politiku i profesionalnu etiku koju je uspela da očuva u najturbulentnijim godinama, kao što su bile devedesete, a čuva ih i danas u sveopštem medijskom mraku”, navodi se u obrazloženju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

O nagradama je na osnovu prispjelih prijedloga odlučivala komisija u sastavu: Ranka Ivanoska, Čaba Presburger i Dinko Gruhonjić.

Izvor: Agencije