Uspostavljena regionalna mreža za oduzimanja nelegano stečene imovine

Svake godine u regiji se oduzme nelegalno stečena imovina vrijedna više miliona eura.

Trajno oduzeta imovina postaje javno vlasništvo i trebala bi se koristi u najboljem javnom, općem interesu (Armin Durgut / PIXSELL)

Na zapadnom Balkanu formirana je mreža sudija, tužilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Ovo je prva takva saradnja uspostavljena u regionu, a doprinijet će bržem otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela, saopćeno je iz AIRE centra (The Advice on Individual Rights in Europe Centre), prenijela je Fena.

Ova regionalna mreža sudija, tužilaca, istražilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom uspostavljena je uz pomoć AIRE centra Programa za zapadni Balkan i Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI).

Tokom dvogodišnjeg projekta, AIRE centar i RAI su zajedno sa predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova radili na unapređenju borbe protiv kriminala i korupcije, a projekat je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za zapadni Balkan AIRE centra, je istakla da je regionalna saradnja ključna za napredak u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine i da će biti važna u vremenu koje je ispred kako bi zemlje uspješno odgovorile na sigurnosne prijetnje izazvane pandemijom.

Ključno za borbu protiv korupcije

“Oduzimanje nelegalno stečene imovine je presudno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te smo zbog toga projekat usmjerili na unapređenje ove oblasti. Ako ne uspijemo okončati poslovnu praksu kriminala, oduzimajući nelegalnu zaradu, novčana dobit će ostati najvažniji poticaj za kriminalno ponašanje. Pandemija je stvorila nove mogućnosti za korupciju i organizovani kriminal i donijela nove prijetnje i izazove u provođenju zakona”, navela je Braithwaite.

Svake godine u regiji se oduzme nelegalno stečena imovina vrijedna više miliona eura. Trajno oduzeta imovina postaje javno vlasništvo i trebala bi se koristiti u najboljem javnom, općem interesu.

Oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati.

Izvor: Agencije