Vučić o ulozi u ratu oko Sarajeva: Samo sam radio svoj posao

Predsjednik Srbije zlonamjernim ocijenio optužbe da je pucao po građanima Sarajeva.

Vučić je istakao da je promijenio pojedine stavove od prije trideset godina (Armin Durgut/PIXSELL)
Vučić je istakao da je promijenio pojedine stavove od prije trideset godina (Armin Durgut/PIXSELL)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na sarajevskoj FaceTV odgovarao na brojna pitanja, od kojih je jedno bilo “je li on pucao na Sarajevo”.

“Nisam pucao, ali sam bio na Palama i radio svoj posao”, rekao je Vučić, prenosi agencija Hina.

Dodao je da se ne želi pravdati jer “nikad u životu nije uzeo snajper”.

Vučić je kazao da se “samo magarac ne mijenja” dodajući da nije ništa skrivao kada je odlučio mijenjati političke stranke kojih je bio član.

“Ne menjate zemlju, rod, ime i prezime i ono za šta navijate, a ako ne čitate knjige i ne menjate se onda ste magarac”, rekao je Vučić.

‘Srpski svet’

Na sličan je način prokomentarisao i ocjene da on radi na uspostavi projekta pod nazivom “srpski svijet” te da stoga pokušava uvući sve države zapadnog Balkana u interesnu sferu Srbije.

“Ja nikada nisam izgovorio sintagmu srpski svijet. Za mene je važno da razvijamo našu ekonomiju”, kazao je Vučić utvrdivši da je njegov cilj da i BiH bude ekonomski što jača zemlje jer će u protivnom svi Srbi iz te zemlje doći živjeti u Srbiju, navodi Hina.

Odbacio je tvrdnje da Srbija stalnom podrškom Republici Srpskoj zapravo radi na pokušaju podjele BiH kazavši kako nije istina da danas neko priča o cijepanjima i stvaranju novih država na Balkanu iako je upravo to politika na kojoj inzistira sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji otvoreno zagovara odcjepljenje RS od BiH i njezino ujedinjenje sa Srbijom.

Donacija vakcina

Na utisak voditelja Senada Hadžifejzovića da je donacija vakcina Srbije BiH, što je i bio povod Vučićevog dolaska u Sarajevo, poraz vlasti u BiH, Vučić je rekao da on misli drugačije, jer ljudi u BiH, kako je čuo od jednog člana Predsjedništva, imaju problem i zbog mnogo nivoa odlučivanja, piše agencija Tanjug.

“Ne mislim da je to poraz bilo koga ovde, nego svih nas, jer se nismo udružili da zajednički delujemo”, rekao je Vučić.

Na konstataciju Hadžifejzovića da se kada se kao najveći problem funkcionisanja BiH vidi Dayton, Vučić je odgovorio konstatacijom da kada se nešto mijenja treba provjeriti da se to ne ode na gore i podsjetio da to mora biti dogovor tri naroda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO