Sud u Beogradu poništio presudu Huseinu Mujanoviću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu bivšem komandantu Armije RBiH kojom je osuđen na 10 godina zatvora. 

Prvostepeni sud nije ispitao ni jednog od predloženih svjedoka odbrane, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda (Anadolija)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu bivšem komandantu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

Mujanoviću je produžen pritvor do dalje odluke i naređeno ponovljeno suđenje, navodi se na web stranici Apelacionog suda.

Presudom Višeg suda u Beogradu, 6. jula 2020. godine, Husein Mujanović je prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mujanović se tereti za protivzakonito zatvaranje, jer je, kako se sumnja, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa držao u vojničkom pritvoru zatvorene oko 30 srpskih civila od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, prenosi Tanjug.

Tereti se da je prema njima nečovječno postupao, nanosio im teške duševne patnje, jer im nije obezbjedio minimalne životne uslove, kao i da je izdavao naredbe podređenima i učestvovao u nanošenju fizičkih povreda.

Nakon što se odbrana žalila i tražila oslobađajuću presudu, donesena je drugostepena odluka kojom je, kako je navedeno, zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukinulo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Svjedoci odbrane

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je prvostepeni sud odbijanjem svih dokaznih prijedloga za ispitivanje svjedoka odbrane povrijedio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojima je propisano da svako kome se sudi za krivično djelo ima pravo da sam ili preko branioca iznosi dokaze u svoju korist, ispituje svjedoke optužbe i zahtjeva da se pod istim uslovima kao svjedoci optužbe, u njegovom prisustvu ispitaju svjedoci odbrane.

Odbrana je tokom postupka predlagala da se u svojstvu svjedoka ispitaju osobe koja imaju neposredna saznanja u vezi s predmetnim događajem za koji je okrivljeni oglašen krivim, ali prvostepeni sud nije ispitao ni jednog od predloženih svjedoka odbrane, što je, po ocjeni Apelacionog suda, dovelo u pitanje kvalitet prava na odbranu okrivljenog u ovom krivičnom postupku, pa samim tim i pravo na pravično suđenje.

Na ovaj način, prvostepeni sud je učinio bitnu povredu odredbi krivičnog postupka.

Izvor: Agencije