Sud BiH odredio pritvor Darku Elezu do mjesec dana

Sud BiH je osumnjičenom Darku Elezu odredio pritvor u trajanju od najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 3. aprila.

Elez je u Bosnu i Hercegovinu izručen iz Srbije 3. marta (Anadolija)
Elez je u Bosnu i Hercegovinu izručen iz Srbije 3. marta (Anadolija)

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osumnjičenom Darku Elezu odredio pritvor u trajanju od najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 3. aprila.

Nakon što je razmotrio navode Tužilaštva i odbrane te nakon izvršenog uvida u dostavljene dokaze Tužilaštva, Sud je utvrdio da je prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Darku Elezu osnovan i to kako u pogledu postojanja osnovane sumnje o počinjenju inkriminiranih radnji, tako i u pogledu postojanja posebnih pritvorskih razloga, prenosi Anadolija.

Elez je u Bosnu i Hercegovinu izručen iz Srbije 3. marta.

On je jedan od optuženih u okviru predmeta “Lutka” u kojem su optuženi procesuirani za ubistva, pokušaje ubistva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan, a također, Tužilaštvo BiH radi na opsežnom predmetu organiziranog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških kaznenih djela organiziranih ubistava, iznuda i drugih kaznenih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uvjeti za izručenje

Prije nekoliko dana, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza BiH, odbio žalbu Elezovog advokata, te potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organiziranog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem odbijen je dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

Elez se nalazio u ekstradicijskom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gdje je živio i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Mediji ga u Srbiji spominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO