Sjeverna Makedonija naručila 2,5 miliona vakcina protiv COVID-a

Država je, istakao je Zaev, uradila više nego što je dovoljno, imajući u vidu kako je potrebno da bude vakcinisano otprilike milion građana da bi imunizacija bila uspješna.

Do sada je u Severnoj Makedoniji vakcinisano samo oko 2.500 zdravstvenih radnika u COVID centrima (EPA)
Do sada je u Severnoj Makedoniji vakcinisano samo oko 2.500 zdravstvenih radnika u COVID centrima (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas kako je njegova država do sada naručila ili dogovorila nabavku 2,5 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 od različitih proizvođača i preko različitih mehanizama, prenosi agencija Beta.

Na novinarsko pitanje da li je za njega neozbiljno to što nema određen datum kada će stići bilo koja vakcina protiv COVID-a, premijer Sjeverne Makedonije je rekao da se „ne radi o neozbiljnosti, jer zna cijeli svijet i cijeli makedonski narod da je osnovni razlog nedostatak proizvodnje vakcina“.

Država je, istakao je Zaev, uradila više nego što je dovoljno, imajući u vidu kako je potrebno da bude vakcinisano otprilike milion građana da bi imunizacija bila uspješna i da je za to potrebno dva miliona doza.

Dogovori, preddogovori, avansi

„Mi smo mala zemlja, ali garantujem da smo kao Vlada i Ministarstvo zdravlja uradili više nego što je dovoljno. Tu su 800.000 vakcina od Pfizera, 833.000 doza preko COVAX mehanizma, zatim 400.000 iz Kine i 200.000 iz Rusije. Dodatno imamo preko granta Europske unije od 70 miliona za Zapadni Balkan i najavljenih donacija za susjede i tako stižemo do 2,5 miliona. Napravili smo dogovore, preddogovore, negdje smo platili i avans“, rekao je on.

Istakao je kako je stigao dogovor sa Pfizerom o nabavci vakcina i kako će Sjeverna Makedonija do kraja marta dobiti prvi kontingent od 21.000 doza.

Do sada je u Sjevernoj Makedoniji vakcinisano samo oko 2.500 zdravstvenih radnika u COVID centrima i to vakcinama koje su stigle kao iz Srbije kao donacija od nešto više od 8.000 vakcina Pfizer, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO