GAVI: Bosni i Hercegovini više od 100.000 doza Pfizerovih vakcina

Bosna i Hercegovina je na visokom šestom mjestu po smrtnosti od posljedica korona virusa na milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza vakcina protiv korona virusa (Armin Durgut / PIXSELL)

Bosna i Hercegovina očekuje dodatnih 100.620 doza Pfizer/BioNTech vakcina protiv korona virusa, izvijestilo je Ministarstvo civilnih poslova te zemlje u srijedu, pozivajući se na zvaničnu informaciju iz Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI), osnovan u januaru prošle godine kao međunarodni odgovor na pandemiju korona virusa.

Ne navodeći tačan datum isporuke, bosanskohercegovačke vlasti su saopćile da će se isporuka tih vakcina desiti „u drugom kvartalu.“

„Pfizer/BioNTech samo je jedan od proizvođača čija se cjepiva očekuju uskoro u BiH kroz mehanizam COVAX“, saopćeno je iz Ministarstvo civilnih poslova BiH.

COVAX mehanizam oformila je Svjetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI). Cilj mehanizma je da osigura ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza vakcina protiv korona virusa. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Do sada je u zemlju dopremljeno 23 400 doza Pfizer/BioNTech i 26 400 AstraZeneca vakcina.

Donacije i direktni pregovori

Dio stanovništa Bosne i Hercegovine do sada je vakcinisan i vakcinom Sputnjik V, koje su nabavljene direktnim pregovorima sa ruskim proizvođačem, kao i vakcinama AstraZenece koje je Bosna i Hercegovina dobila kao donaciju od susjedne Srbije.

U BiH je ranije dopremljeno i 30.000 doza vakcine kineskog proizvođača Sinovac, koje je donirala Turska.

Sa više od 6.500 preminulih od posljedica korona virusa od početka pandemije Bosna i Hercegovina je na visokom šestom mjestu po smrtnosti na milion stanovnika, prema podacima koje je web stranica Worldometers prikupila do srijede.

Zdravstvene vlasti upozoravaju da su tome doprinijele slabe epidemiološke mjere, kao i kašnjenje u vakcinaciji stanovništva.

Izvor: Agencije