Mediji u BiH citiraju Novalića: Pozivam sve da daju ideje kako nabaviti vakcine

Postoji dogovor sa kantonima da zamolimo Pfizer za 500.000 vakcina, rekao je premijer bh. entiteta FBiH.

Veleprometnici ne igraju dok roba ne postane komercijalna, rekao je Fadil Novalić (Armin Durgut / PIXSELL)

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH pozvao sve da mu “predlože i daju ideju o mogućnostima nabavke vakcina protiv COVID-19”, na čiju kupovinu taj bh. entitet i dalje čeka.

Kako prenose bh. mediji, Novalić je u obraćanju zastupnicima rekao da se na nabavci vakcina „danonoćno radi  od 25. februara“.

„Pozivam sve da koji na bilo koji način mogu dati ideju, predložiti mogućnost nabavke“, rekao je, između ostalog, Novalić, piše Klix.ba.

„Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici ne igraju dok roba ne postane komercijalna“, dodao je.

‘Komplikovana procedura za kineske vakcine’

Novalić je zastupnike informisao o aktivnostima na nabavci vakcine. Rekao je da se BiH uključila u zajedničku nabavku vakcina AstraZenece iz Indije, u kojoj učestvuju Srbija i Sjeverna Makedonija.

Rekao je da je obavljen razgovor sa Pfizerom, ali i dodao da se do njihovih vakcina ne može doći dok traje imunizacija u SAD-u. Rekao je i da „smo ušli u proces nabavke vakcina iz Kine“, ali da su „procedure vrlo komplikovane“.

Dodao je, navodi Avaz.ba, da postoji dogovor sa kantonima da „zamolimo Pfizer za 500.000 vakcina“.

Novalić je rekao i da su vakcine stvar geopolitike i da je Srbija tu najbolje napredovala.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Vakcina Covishield istog je sastava kao ona koja se proizvodi u Evropi i garantuje stopostotnu zaštitu od teškog oblika bolesti.

Published On 30 Mar 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO