Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini

BiH je tražila Eleza zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH tražilo je Eleza zbog teških krivičnih djela počinjenih na području BiH (Tužilaštvo BiH)

Srbija je danas izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga je tražila zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini, realizirali MUP RS, Sudska policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA.

Nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti transportovan u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Darka Eleza realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol, stoji u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Helikopter sa Elezom sletio je večeras na aerodrom u Sarajevu, nakon čega ga je policija sprovela u Sud BiH, gdje će biti zadržan 24 sata, javio je Klix.ba.

Mediji tvrde da će Elezu sutra, prema zahtjevu Tužilaštva BiH, biti određen jednomjesečni pritvor.

(Tužilaštvo BiH)

Prije nekoliko dana, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH, odbio žalbu Elezovog advokata, te potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem odbijen je dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gdje je živio i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

‘Metode mafijaških likvidacija’

Mediji ga u Srbiji spominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije