Okrivljeni odbacili optužbe za izvlačenje novca iz Dinama

Bivšem čelniku Nogometnog kluba Dinamo i šesterici optuženih sudi se pod sumnjom da su zagrebački klub oštetili za 26,38 miliona eura.

Zdravko Mamić je u junu 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije ima državljanstvo (Dejan Rakita/PIXSELL)

Optuženi za nezakonito izvlačenje novca iz Nogometnog kluba Dinamo, koje je po tvrdnjama Uskoka organizirao bivši čelnik kluba Zdravko Mamić, u srijedu su na osječkom sudu odbacili optužbe da su Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna [26,38 miliona eura], prenosi Hina.

Zamjenik šefice Uskoka Sven Mišković optužnicu je čitao dva i pol sata, nakon čega su krivnju odbacili Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović te privrednici Sandro Stipančić i Igor Krota.

O krivnji se nije izjasnio prvooptuženi Zdravko Mamić koji se nalazi u BiH i sudi mu se u odsutnosti, dok će se sedmooptuženi menadžer Nikky Arthur Vuksan o krivnji izjasniti naknadno.

Osječki Županijski sud u srijedu je odlučio protiv Vuksana razdvojiti postupak, budući da se njegova advoaktica Ksenija Vržina zbog privremene nesposobnosti nije pojavila na današnjoj sudskoj raspravi.

Uskok traži oduzimanje protupravne imovinske koristi od optuženih

Uskok je uz optužnicu dostavio i prijedlog za oduzimanjem protupravne imovinske koristi od optuženih te predložio da se pročitaju iskazi u istrazi ispitanih svjedoka i mišljenje sudskog vještaka za finansije.

Tome se usprotivila obrana nekoliko okrivljenika, tražeći neposredno ispitivanje svjedoka i vještaka.

Nova glavna rasprava zakazana je za 23. mart.

Početak suđenja bio je predivđen za 19. oktobar prošle godine, ali su ročišta na Županijskom sudu otkazivana zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika vezanih uz epidemiju korona virusa.

Optužnica za sklapanje fiktivnih ugovora

Jednom je suđenje odgođeno zbog problema s išijasom okrivljenika Maria Mamića i njegovog liječenja u Dubaiju, a posljednji put 1. februara, nakon što je Zdravko Mamić otkazao punomoć advokatu Veljku Miljeviću, pa mu je određen branitelj po službenoj dužnosti.

Uz Zdravka Mamića, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U drugoj optužnici, na skoro 700 stranica, USKOK Zdravka Mamića, kojem se sudi u odsustvu, jer se nalazi u Bosni i Hercegovini, tereti da je od decembra 2004. do decembra 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje.

Optuženi su da su sklapali fiktivne ugovore između Dinama i više stranih firmi iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država.

Optuženi dijelili novac između sebe

Optužnicom se terete da su ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna [19 miliona eura]

USKOK smatra da se Zdravko Mamić sa sinom Mariom Mamićem dogovorio da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu igrača u drugi klub, u svoju i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati izvlačiti novac iz kluba.

Tužilaštvo tereti okrivljene da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnih 7,35 miliona eura.

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šesterice okrivljenika potvrđena je u maju 2019. godine, a protiv Zdravka Mamića je tada određen istražni zatvor.

U oktobru 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama.

Otvorio svoj račun u banci u Austriji

Ta je optužnica naknadno spojena s drugom USKOK-ovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007. godine, dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz kluba izvukao 16,7 miliona kuna (2,2 miliona eura).

Tužilaštvo Zdravka Mamića tereti i da je novac iz Dinama izvlačio od septembra 2002. do marta 2007. godine u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je, kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Zdravka Mamića se tereti da je raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prenos iznosa od 97,492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji.

Osobno je, piše u optužnici, podigao ukupno 2,2 miliona eura (u protuvrijednosti od 16 miliona kuna) u gotovini i na taj se način na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura (u protuvrijednosti od 16,7 miliona kuna).

Bijeg u BiH u junu 2018. godine

Zdravko Mamić je u junu 2018. godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja 116 miliona kuna (15,3 miliona eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije ima državljanstvo.

Njegov brat Zoran Mamić tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

O prvostepenoj presudi u januaru 2021. godine raspravljao je Vrhovni sud Hrvatske.

Izvor: Agencije