Palmer: Cilj svih administracija SAD-a je uzajamno priznanje

Uzajamno priznanje Kosova i Srbije bi bilo najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu, kaže zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Matthew Palmer ističe da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa (EPA)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Srbije i Kosova okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

U zajedničkom intervju za KTV sa specijalnim posrednikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, rekao je da SAD snažno podržavaju taj proces, prenosi Tanjug.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

“Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da strane sjednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identificiraju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put naprijed, koji nas vodi tamo gdje mislim da svi se slažu gdje je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova”, rekao je Palmer, prenosi portal Kosovo Online.

Kompromis ne treba izazivati strah

Prema njegovim riječima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu.

Dodaje kako je važno da javnost na Kosovu shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak.

“Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i provedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i, što je najvažnije, s javnošću na Kosovu”, smatra Palmer.

Ističe da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa, što je riječ koja izaziva strah u javnosti, jer se često pogrešno razumije.

“Kompromis, kao i uvijek u pregovorima, znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora razumjeti potrebe druge strane i sarađivati u pronalaženju rješenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba postojati sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu”, kazao je Palmer.

Izvor: Agencije