Lajčak u Beogradu: Nemamo interes da održavamo status quo

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova sastao se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uoči posjete, Lajčak je poručio da u Beograd ne dolazi s “ultimatumom” (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao je da je dijalog ključan za obje strane za napredak na evropskom putu.

“Države članice EU očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj vjeri. Nemamo interes da održavamo status quo”, kazao je Lajčak.

Dodao je da EU očekuje da obje strane implementiraju sve što je u procesu dijalog postignuto u posljednjih 10 godina.

Vučić je rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom.

“Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel… Srbija podržava aktivnosti i namere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo zadovoljstvo za obe strane, ali bez ultimatuma i nametanja rešenja”, rekao je Vučić.

“Naš zaključak je da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju dosadašnjih sporazuma. Znači i formiranje Zajednice srpskih opština i sve što nije ispunjeno, a bilo je obavezno.”

Vučić je kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će da udari Srbiju čekićem u glavu i kaže morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi”.

Posjeta Kosovu

Uoči posjete, Lajčak je poručio da u Beograd ne dolazi s “ultimatumom”, da u Srbiji ne bi trebali strahovati zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD-a na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kojem bi se Srbija i Kosovo mogli dogovoriti o međusobnim odnosima, prenosi Tanjug.

Lajčak je naglasio da bi tokom posjete Prištini i Beogradu želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Specijalni predstavnik EU-a u Beograd je stigao iz Prištine, gdje je razgovarao s liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom Kosova.

Lajčak je u Prištini poručio da ne očekuje da će dijalog dvije strane trajati godinama, kao i da vjeruje da će se okončati za nekoliko mjeseci, ali da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Srbiji i Kosovu da odluče kada će se nastaviti.

Izvor: Agencije