Lajčak: Dijalog se nastavlja, Kurti shvata značaj

Predstavnik EU-a će poslije Kosova posjetiti Srbiju i Crnu Goru u sklopu posjete regiji.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je danas trodnevnu posjetu Kosovu (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je danas trodnevnu posjetu Kosovu i istakao da EU i SAD očekuju skori nastavak dijaloga, kao i da mu je drago što je od lidera pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija čuo da shvata značaj tih razgovora.

U saopštenju kancelarije EU-a na Kosovu se navodi da je Lajčak detaljno izvijestio Kurtija, koji je pobijedio na nedavno održanim izborima, o napretku koji je postignut u razgovoru između Srbije i Kosova od jula 2020. godine, prenio je Tanjug.

Lajčak: Obavijestio sam članice EU-a o mojoj posjeti

“Gospodin Kurti i ja smo imali iskren i konstruktivan razgovor. Shvatam da će Kurtiju biti potrebno vrijeme da se upozna sa dijalogom i sporazumima. Evropska unija i SAD očekuju da se uskoro nastavi proces o obuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Drago mi je što sam čuo od Kurtija da shvata značaj tih razgovora”, poručio je Lajčak.

Lajčak se oglasio i na Twitteru poslije njegove posjete Kosovu.

“Prije nego što sam napustio Prištinu, obavijestio sam članice EU-a o mojoj posjeti. Složili smo se da je dijalog od ključne važnosti za Kosovo i napora Srbije na evropskom putu, ali i šta EU očekuje u nastavku”, naveo je Lajčak na društvenoj mreži.

Predstavnik EU-a će poslije Kosova posjetiti Srbiju i Crnu Goru u sklopu posjete regiji.

Izvor: Agencije