Lajčak: Dijalog se nastavlja, Kurti shvata značaj

Predstavnik EU-a će poslije Kosova posjetiti Srbiju i Crnu Goru u sklopu posjete regiji.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je danas trodnevnu posjetu Kosovu (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je danas trodnevnu posjetu Kosovu i istakao da EU i SAD očekuju skori nastavak dijaloga, kao i da mu je drago što je od lidera pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija čuo da shvata značaj tih razgovora.

U saopštenju kancelarije EU-a na Kosovu se navodi da je Lajčak detaljno izvijestio Kurtija, koji je pobijedio na nedavno održanim izborima, o napretku koji je postignut u razgovoru između Srbije i Kosova od jula 2020. godine, prenio je Tanjug.

Lajčak: Obavijestio sam članice EU-a o mojoj posjeti

“Gospodin Kurti i ja smo imali iskren i konstruktivan razgovor. Shvatam da će Kurtiju biti potrebno vrijeme da se upozna sa dijalogom i sporazumima. Evropska unija i SAD očekuju da se uskoro nastavi proces o obuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Drago mi je što sam čuo od Kurtija da shvata značaj tih razgovora”, poručio je Lajčak.

Lajčak se oglasio i na Twitteru poslije njegove posjete Kosovu.

“Prije nego što sam napustio Prištinu, obavijestio sam članice EU-a o mojoj posjeti. Složili smo se da je dijalog od ključne važnosti za Kosovo i napora Srbije na evropskom putu, ali i šta EU očekuje u nastavku”, naveo je Lajčak na društvenoj mreži.

Predstavnik EU-a će poslije Kosova posjetiti Srbiju i Crnu Goru u sklopu posjete regiji.

Izvor: Agencije

Povezane

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana kaže da u Beograd ne dolazi s ultimatumom.

Published On 03 Mar 2021

Lideru Demokratske partije Kosova sporna je bila fotografija specijalnog izaslanika Evropske unije pred kartom na kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Published On 02 Mar 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO