Kosovo: Samoopredjeljenje će imati 58 zastupnika u skupštini

DPS-u će pripasti 19, DSK-u 15, a Srpskoj listi 10 mandata.

Pokret Samoopredjeljenje je dobio 88 posto glasova iz dijaspore (EPA)

U centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije Kosova (CIK) večeras je završeno brojanje glasova pristiglih poštom iz dijaspore i po tim podacima, pokret Samoopredjeljenje je dobio 88 posto glasova.

Od 56.368 glasova dijaspore, Samoopredjeljenje je dobilo 44.252 glasa, Demokratska partija Kosova (DPK) 5.032, Demokratski savez Kosova (DSK) 4.287, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) 1.112 i Socijaldemokratska inicijativa 438 glasova, prenosi Beta.

Očekuje se da CIK sutra objavi konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora od 14. februara.

Mandati manjinskih stranaka

Na osnovu do sada poznatih rezultata, Samoopredjeljenje će imati 58 zastupnika, DPK 19, DSK 15, ABK osam, a Srpska lista 10.

Od ostalih manjinskih stranaka, Turska demokratska partija Kosova će imati dva zastupnika, a po jednog Nova demokratska inicijativa, koalicija Vakat, Demokratska partija Aškalija Kosova, Inicijativa Adriane Hodžić, Jedinstvena goranska partija i Nova demokratska stranka.

U tim rezultatima može biti promjena jedino kada su u pitanju stranke manjina.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata, nezadovoljne stranke i kandidati imaju pravo da se u roku od 24 sata žale Izbornom panelu za žalbe i predstavke, koji o žalbama treba da odluče u roku od 72 sata.

Izvor: Agencije